Mielom multiplu

Ce este mielomul multiplu ?

Mielomul multiplu este un cancer format din celulele plasmocitare maligne . Celulele plasmocitare normale se găsesc în

Mielom multiplu - Ghid cancer Medicinas

Mielom multiplu – Ghid cancer Medicinas

măduva osoasă și sunt o parte importantă a sistemului imunitar .

Sistemul imunitar este format din mai multe tipuri de celule , care lucreaza impreuna pentru a lupta impotriva infectiilor si a bolilor de orice fel . Limfocitele (celulele limfatice ) sunt tipul de celule principale ale sistemului imunitar. Tipurile majore de limfocite sunt celulele T și celulele B .

Când celulele B raspund la o infectie , se matureaza si se transforma in celule plasmocitare . Celulele plasmocitare produc anticorpi (numiti si imunoglobuline) care ucid germenii. Limfocitele se afla în multe organe ale corpului , cum ar fi ganglionii limfatici , maduva osoasa , intestine , și fluxul sanguin . Celulele plasmocitare, cu toate acestea , se găsesc în principal în măduva osoasă . Măduva osoasă este țesutul moale din interiorul unor oase. In plus fata de celulele plasmatice , măduvă osoasă normală are celule care produc diferite celule sanguine normale .

Când celulele plasmatice devin canceroase si numarul lor creste fara control , se poate produce o tumoare, numita si plasmocitom. Aceste tumori se dezvolta în general într- un os , dar rareori pot fi găsite si în alte țesuturi . Dacă o persoana are doar un singur plasmocitom, boala se numește un plasmocitom izolat ( sau solitar), dacă are mai multe plasmocitoame , denumim patologia mielom multiplu .

Mielomul multiplu are mai multe caracteristici , inclusiv :

  • Numar scazut de elemente sanguine

În mielom multiplu , dezvoltarea excesiva a celulelor plasmatice din maduva osoasa poate sa stopeze dezvoltarea altor celule sanguine, ceea ce duce la un număr scazut de elemente sanguine . Acest lucru poate duce la anemie – un deficit de celule rosii din sange . Persoanele cu anemie devin palide , slabite si obosite . Mielom multiplu poate cauza scaderea numarului de trombocite din sange (trombocitopenie) . Acest lucru poate duce la creșterea timpului de sângerare și la vânătăi care se vindeca greu . O altă deficienta posibila este leucopenia – un deficit de celule albe din sange. Acest lucru poate duce la probleme in lupta impotriva infectiilor.

  • Afecțiuni osoase și de calciu

Celulele care alcatuiesc mielomul , de asemenea, interfera cu celule care ajuta la mentinerea oaselor puternice . Oasele sunt remodelate la nivel celular în mod constant pentru a se menține puternice . Două tipuri majore de celule osoase lucrează în mod normal împreună la menținerea sănătății oaselor și puternice . Celulele care stabilesc osul nou se numesc osteoblaste . Celulele care descompun osul vechi sunt numite osteoclaste . Celulele din mielom produc o substanță care determina osteoclastele sa distruga in mod accelerat osul . Deoarece osteoblastele nu primesc un semnal de a forma material osos nou, osul vechi este distrus fără sa fie construit os nou. Acest lucru face oasele slabe si le predispune la fracturi . Oasele fracturate sunt o problemă majoră la persoanele cu mielom . Aceasta accelerare a distrugerii osoase, poate creste nivelul de calciu in sange.

  • Infecții

Celulele plasmatice anormale nu protejeaza organismul de infectii . Așa cum am menționat înainte , celulele plasmatice normale produc anticorpi care ataca germenii . De exemplu , dacă ați facut pneumonie , celulele plasmatice normale ar produce anticorpi care vizează bacterii specifice provocatoare de boala . Acesti anticorpi ajuta organismul sa se apere și ucide bacteriile . În mielom multiplu , celulele din mielom inghesuie celulele plasmatice normale , astfel incat acestea nu mai pot produce anticorpi . Anticorpul făcut de către celulele din alcatuirea mielomului nu ajuta la lupta impotriva infectiilor . Asta pentru ca celulele din mielom reprezinta mai multe copii ale aceleiași celule plasmatice – toate producand copii ale aceluiasi anticorp (monoclonale).

  • Patologii renale

Anticorpii monoclonali produsi de celulele mielomice pot afecta rinichii . Acest lucru poate duce la leziuni renale și chiar la insuficiență renală .

  • Gamapatie monoclonala

Având mai multe copii ale aceluiași anticorp, anomalia este cunoscuta sub denumirea de gamapatie monoclonala . Această condiție poate fi descoperita cu un test de sange . Desi persoanele cu mielom multiplu au gamapatie monoclonala , nu toată lumea cu gamapatie monoclonala are mielom multiplu . Ea poate aparea , de asemenea, în alte boli , cum ar fi macroglobulinemia Waldenstrom și unele limfoame . Aceasta poate să apară , de asemenea, într- o tulburare cunoscută sub numele de gamapatie monoclonală de semnificație nedeterminată ( MGUS ) , care nu cauzează problemele produse de mielomul multiplu.Cu toate acestea , unele persoane cu MGUS vor dezvolta în cele din urmă mielom multiplu sau alte boli.

  • Amiloidoza cu lanț ușor

Anticorpii sunt alcătuiti din lanțuri de proteine unite – 2 lanțuri ușoare scurte și 2 lanțuri mai grele . In amiloidoza cu lanț ușor , celulele plasmatice anormale produc prea multe lanturi usoare . Aceste lanturi usoare se pot depune în țesuturi , unde se acumuleaza . Această acumulare de lanțuri ușoare poate conduce la o proteină anormală a țesuturilor cunoscuta sub numele de amiloid . Acumularea de amiloid în anumite organe le poate mari și le poate afecta functionalitatea . De exemplu , atunci când se acumuleaza amiloid in inima , aceasta poate provoca un ritm cardiac neregulat sau insuficienta cardiaca, prin marirea inimii si pomparea sangelui ineficient . O inimă slabă poate duce la o afectiune numita insuficienta cardiaca congestiva , cu simptome cum ar fi scurtarea respirației și umflarea picioarelor . Amiloidoza renala poate afecta functionalitatea rinichilor . Acest lucru nu provoaca simptome initial, dar se vede proasta functionalitate prin teste sanguine.

Dacă infecția se agravează , amiloidoza renala poate duce la insuficienta renala . Alte denumiri pentru amiloidoza cu lanț ușor includ AL și amiloidoza primara . Acest lucru este uneori considerat o boală separata de mielomul multiplu , dar pentru că tratamentul este adesea asemanator celui din mielom , il vom discuta în acest articol.

Amiloidoza cu lanturi usoare este doar una dintre bolile în care amiloidul se depune și cauzează probleme . Amiloidoza poate fi , de asemenea, cauzata de o boala genetica ( ereditara ), numit amiloidoza familiala . Infectia de lunga durata (cronica) poate provoca , de asemenea, amiloidoza . Acest lucru este cunoscut sub numele de amiloidoza secundară sau AA. Acest articol nu se refera la acest tip de amiloidoza .

  • Gamapatie monoclonală de semnificație nedeterminată

În gamapatie monoclonală de semnificație nedeterminată ( MGUS ) , celulele plasmatice anormale produc mai multe copii ale aceluiași anticorp ( o proteina anticorp monoclonal ) . Cu toate acestea , aceste celule plasmatice nu formează o tumoare reală și nu provoacă oricare dintre celelalte probleme observate în mielomul multiplu . MGUS , de obicei, nu afectează sănătatea unei persoane . În special , aceasta nu produce oase fragile si nu creste nivelul calciului din sange, nu cauzeaza probleme renale , sau numar scazut de celule sanguine. Se descopera mai des cand în cadrul unui test de sange de rutina se deceleaza un nivel ridicat de proteine și testele ce urmeaza arată ca proteina este un anticorp monoclonal . În MGUS , numărul de celule plasmatice poate fi crescut, insa reprezintă mai puțin de 10% din celulele din măduva osoasă .

Sarcomul epitelioid de cele mai multe ori se dezvoltă în țesuturile de sub pielea mainii, antebrațelor , picioarelor , sau gambelor . Adolescenții și adulții tineri sunt adesea afectati .

Sarcomul cu celule clare este o forma rara de cancer care se dezvoltă adesea în tendoanele brațelor și picioarelor. Din punct de vedere microscopic, el are unele caracteristici de melanom malign , un tip de cancer care se dezvolta din celulele pielii – producatoare de pigment .Nu e cunoscut de ce cancerele cu aceste caracteristici au punct de plecare altul decat pielea.

Tumora cu celule mici rotunde si desmoplastice este o formă rară de sarcom la adolescentii si adultii tineri ,aparuta in tesuturi cicatriceale . Numele său descrie ca aceasta este formată din celule canceroase mici , rotunde înconjurate de tesut de tip cicatriceal.

Sarcomul pleiomorf nediferentiat , de asemenea , cunoscut sub numele histiocitom fibros malign ( MFH ) , este cel mai adesea găsit la nivelul brațelor sau picioarelor . Mai rar , se poate dezvolta în interiorul partii posterioare a abdomenului . Acest sarcom este cel mai frecvent la persoanele in varsta . Cu toate că are tendinta de a se dezvolta doar regional, poate si metastaza uneori.

Tumorile cu celule fusiforme și sarcomul fusiform sunt denumite dupa aspectul lung si îngust al celulelor la microscop. O tumora cu celule fusiforme este o tumora cu celule care intrunesc acest aspect. Tumora cu celule fusiforme nu este un diagnostic specific sau un anumit tip de cancer . Tumora poate fi un sarcom , sau poate fi sarcomatoid – adică un alt tip de tumoare ( cum ar fi un carcinom ) , care arata ca un sarcom sub microscop .Categorii:Tipuri de cancer

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: