Boala Hodkin

Ce este boala Hodgkin mai exact?

Boala Hodgkin ( limfomul Hodgkin ) este un tip de limfom , un cancer care incepe in celulele albe din sange, numite limfocite.

Limfocitele sunt parte a sistemului imunitar . Exista 2 tipuri de limfoame :

Boala Hodkin - Ghid cancer Medicinas

Boala Hodkin – Ghid cancer Medicinas

 • Boala Hodgkin ( numit dupa Dr. Thomas Hodgkin , primul care a descoperit aceasta patologie )
 • Limfom non-Hodgkin

Aceste tipuri de limfoame diferă dupa modul în care se comportă , dupa cum se răspândesc , și dupa cum răspund la tratament , de aceea este important să le diferentiem. Medicii le pot diferentia de obicei, uitandu-se la microscop sau cu ajutorul testelor de laborator sensibile pentru depistare.

Atât copiii, cât și adulții pot dezvolta boala Hodgkin . Acest articol abordeaza ambele grupuri de tratament .

Pentru informații despre limfomul non-Hodgkin , a se vedea articolul Societatii Americane de Cancer despre limfom non-Hodgkin .

Sistemul limfatic și țesutul limfoid

Pentru a înțelege ce este boala Hodgkin , ne ajuta sa stim cum funcționează sistemul limfatic .

Sistemul limfatic este parte a sistemului imunitar , care ajută la combaterea infecțiilor și a altor boli . De asemenea, contribuie la deplasarea lichidelor in organism.

Sistemul limfatic este compus în principal din :

 • Țesut limfoid : include ganglionii limfatici si organele aferente (a se vedea mai jos) , care fac parte din sistemul imunitar și hematopoietic.
 • Limfa : un lichid limpede care circulă prin sistemul limfatic , care transportă deșeuri și excesul de lichid din țesuturi , precum și limfocite si alte celule ale sistemului imunitar
 • Vaselor limfatice : tuburi mici , asemanatoare cu vasele de sange , prin care limfa ajunge în diferite părți ale sistemului limfatic.

Limfocitele

Tesutul limfoid este format în principal din celule numite limfocite , un tip de celule albe din sange . Cele 2 tipuri majore de limfocite sunt limfocitele B (celulele B) și limfocitele T (celule T) . Celulele B normale si celulele T au functii diferite in organism.

 1. Limfocitele B : celulele B ajuta la protejarea organismului de germeni ( bacterii si virusi ) de a face proteine calledantibodies . Anticorpii atașa la germeni , marcarea lor pentru distrugere prin alte părți ale sistemului imunitar . Aproape toate cazurile de boala Hodgkin încep în limfocite B .
 2. Limfocitele T : Există mai multe tipuri de celule T , și fiecare are o sarcina speciala. Unele celule T distrug în mod direct anumite tipuri de bacterii sau celule infectate cu virusuri sau ciuperci . Alte tipuri de celule T joacă un rol în stimularea sau încetinirea activitatii altor celule ale sistemului imunitar .

Organele care au țesut limfoid

Deoarece tesutului limfoid este in multe parti ale corpului , boala Hodgkin poate începe aproape oriunde.

Cele mai importante locuri de țesut limfoid sunt :

 • Ganglionii limfatici : Ganglionii limfatici sunt colecții de limfocite si alte celule ale sistemului imunitar pe tot corpul , inclusiv în interiorul pieptului , abdomen , pelvis  . Acestia pot fi uneori simtiti ca bucati  mici sub piele, la nivelul gâtului , sub brate, si in zona abdomenului . Ganglionii limfatici sunt conectati între ei printr- un sistem de vase limfatice .
 • Ganglionii limfatici sunt mai mari atunci când se lupta cu o infectie . Ganglionii limfatici care cresc din cauza unor infecții sunt numiti noduri hiperplazice . Acestea de multe dor atunci când sunt atinse . Persoanele cu dureri de gât sau răceli pot observa mărirea ganglionilor limfatici in zona gatului . Un nodul limfatic extins nu este întotdeauna un semn de o problemă gravă , dar poate fi un semn de boala Hodgkin
 • Splina : Splina este un organ situat în partea inferioară a cutiei toracice din partea stângă a corpului. Splina produce limfocite si alte celule ale sistemului imunitar pentru a ajuta la combaterea infectiilor. Stochează , de asemenea, celule sanguine sanatoase si filtreaza celulele deteriorate din sange , bacteriile , și resturi celulare .
 • Măduva osoasă :măduva osoasă este țesutul spongios din interiorul anumitor oase , si anume cele care produc noi celule albe sanguine ( inclusiv unele limfocite ) , celulele rosii din sange si trombocite .
 • Timusul : Timusul este un organ mic, situat retrosternal si in fata inimii . Este important in maturarea limfocitelor T .
 • Polipi si amigdale : Acestea sunt colecții de țesut limfoid în partea posterioara a gâtului . Ele produc anticorpi impotriva microbilor care ajung in organism pe cale respiratorie sau pe cale orala.
 • Tractul digestiv: stomacul , intestinele , și multe alte organe contin, de asemenea, țesut limfoid .

Declansarea si raspandirea bolii Hodgkin

Deoarece tesutul limfoid este in componenta multor parti ale corpului , boala Hodgkin poate începe aproape oriunde . Cel mai adesea începe în ganglionii limfatici , în partea superioară a corpului . Cele mai frecvente localizari sunt în piept , în gât , sau în brațe .

Boala Hodgkin se raspandeste cel mai adesea prin vasele limfatice in mod treptat de la nodulul limfatic la ganglionii limfatici . Rareori , in stadiul tardiv al bolii , ea poate invada fluxul sanguin si se poate raspandi si in alte parti ale corpului, inclusiv ficat , plămâni , și / sau maduva osoasa .

Tipuri de boala Hodgkin

Diferitele tipuri de boala Hodgkin sunt clasificate in functie de aspectul sub microscop. Aceasta clasificare este importanta deoarece tipurile de boala Hodgkin se apar si se raspandesc in locuri diferite si au tratamente diferite. Cele 2 tipuri principale sunt:

 • Boala Hodgkin clasica ( care are mai multe subtipuri )
 • Boala Hodgkin nodular cu limfocite predominante

Toate tipurile de boala Hodgkin sunt maligne ( canceroase ), pentru că pe măsură ce cresc ele pot invada si distruge tesutul normal si se pot raspandi.

Boala Hodgkin clasica

Boala Hodgkin clasica ( HD ) reprezintă aproximativ 95% din toate cazurile de boala Hodgkin din țările dezvoltate .

Celulele canceroase in HD clasica sunt numite celule Reed – Sternberg ( după cei 2 medici care le-au descris ) . Aceste celule sunt , de obicei, un tip anormal de limfocite B . Celulele Reed – Sternberg sunt mult mai mari decât limfocitele normale și , de asemenea, un aspect diferit de celulele din linfoamele non-Hodgkin și alte tipuri de cancer .

Ganglionii limfatici în HD clasica au de obicei un număr mic de celule Reed – Sternberg și un număr mare de celule normale ale sistemului care ii inconjoara . In principal, aglomerarea acestor celule normale maresc ganglionul.

HD clasica are 4 subtipuri :

Boala Hodgkin cu scleroza nodulara : acesta este cel mai frecvent tip de boala Hodgkin în țările dezvoltate , reprezentând aproximativ de la 60% la 80% din cazuri . Se intalneste frecvent la adolescenti si adulti tineri , dar poate apare la persoanele de orice varsta . Acesta tinde să înceapă în ganglionii limfatici de la nivelul gatului sau toracelui.

Boala Hodgkin cu celularitate mixta: Acesta este cel de-al doilea tip comun( de la 15 % la 30% din cazuri) și este văzut mai ales la persoanele in varsta ( desi poate apare la orice varsta ) . Se poate începe în orice regiune unde sun ganglioni limfatici , dar apare cel mai frecvent în jumătatea superioară a corpului .

Boala Hodgkin cu predominant limfocitelor : acest subtip este reprezentat in aproximativ 5% din cazuri.. Ea apare de obicei în jumătatea superioară a corpului și sunt gasiti rar mai multi ganglion afectati.

Boala Hodgkin cu depletie de limfocite: Aceasta este cea mai rar tip de boala Hodgkin , care constituie mai puțin de 1% din cazuri . Se descopera mai ales la persoanele in varsta . Boala este mai probabil să fie in stadiul avansat inca de la descoperire , cu localizare în ganglionii limfatici de la nivelul abdomenului , precum și in splină , ficat , și măduva osoasă .

Boala Hodgkin predominant cu noduli limfocitari

Boala Hodgkin predominant cu noduli limfocitari ( NLPHD ) reprezintă aproximativ 5% din tipurile de Hodgkin . Celulele canceroase din NLPHD sunt celule mari, numite celule de tip popcorn ( deoarece ele arata ca floricelele de porumb ) , fiind variante de celule Reed – Sternberg .

NLPHD începe de obicei în ganglionii limfatici ai gatului si ai subratului. Ea poate apare la persoanele de orice varsta si este mai frecventa la barbati decat la femei .

Care sunt factorii de risc pentru boala Hodgkin ?

Un factor de risc semnifica orice are contributie in dezvoltarea unei boli, cum ar fi cancerul. Diferite tipuri de cancer au diferiti factori de risc. Unii factori de risc, precum fumatul, pot fi schimbati, altii precum varsta sau istoricul familial, nu se pot schimba.

Oamenii de stiinta au descoperit cativa factori de risc care avizeaza o persoană sa aiba mai multe sanse de a dezvolta boala Hodgkin ( deși nu este întotdeauna clar de ce acesti factori cresc riscul ) . Dar, având un factor de risc , sau chiar mai multe , nu înseamnă că vei dezvolta cu siguranta boala . Și mulți oameni care au boala pot avea putini sau deloc factori de risc . Chiar dacă o persoană cu boala Hodgkin are unul sau mai mulți factori de risc , este de multe ori foarte greu să știm cât de mult acești factori ar fi putut contribui la limfom .

Infectia cu virusul Epstein-Barr / mononucleoza

Oamenii care au avut mononucleoza infectioasa ( “mono” in forma prescurtata ) , o infectie cauzata de virusul Epstein – Barr ( EBV ) , au un risc crescut de a dezvolta boala Hodgkin . Deși riscul este mai mare pentru persoanele care au avut infectia fata de cele neinfectate, riscul global este destul de mic.

Rolul exact al EBV în dezvoltarea bolii Hodgkin nu este clar . Multe persoane sunt infectate cu EBV , dar foarte puțini dezvolta boala Hodgkin .Bucati de virus se găsesc în celulele Reed – Sternberg în aproximativ 1 din 3 pacienti cu boala Hodgkin . Dar la ceilalți oameni cu boala Hodgkin nu au existat semne de EBV în celulele studiate la microscop.

Vârsta

Oamenii de orice varsta pot fi diagnosticati cu boala Hodgkin , dar este intalnit cel mai frecvent la varsta adulta precoce (varsta intre 15 – 40 , în special 20 de ani) și la vârsta adultă târzie ( după 55 ani ) .

Sex

Boala Hodgkin are prevalent mai mare in randul barbatilor

Geografie

Boala Hodgkin este intalnita cel mai frecvent in Statele Unite , Canada și Europa de Nord , și este puțin frecventa în țările asiatice .

Antecedente heredocolaterale

Frați și surori de tineri cu aceasta boala au un risc mai mare de boala Hodgkin . Riscul este foarte mare pentru un geamăn identic al unei persoane cu boala Hodgkin . Dar o legătură de familie este încă un factor nepredictibil de a dezvolta boala- cele mai multe persoane cu boala Hodgkin nu au in antecedentele familiale boala.

Nu este clar de ce antecedentele de familie ar putea creste riscul . Ar putea fi pentru că membrii familiei au expuneri similare in copilărie la anumite infecții ( cum ar fi virusul Epstein-Barr ) , modificări genetice ereditare care le confera mai multe sanse de a face boala Hodgkin , sau o combinație a acestor factori .

Statutul socio-economic

Riscul de boala Hodgkin este mai mare la persoanele cu un fundal socio-economic mai bun . Motivul pentru acest lucru nu este clar . O teorie sustine ca minorii din familii bogate ar putea fi expusi mai tarziu la un anumit tip de infecție ( cum ar fi virusul Epstein-Barr ), decat copiii din familii mai puțin înstărite , expusi mai devreme, lucru ce ar putea sa le creasca riscul.

Infecția cu HIV

Riscul de boala Hodgkin este crescut la persoanele infectate cu HIV , virusul care provoaca SIDA .

Boala Hodgkin poate sa fie depistata in stadiul incipient?

În acest moment , nu există teste de screening recomandate pe scara larga pentru acest tip de cancer. (screeningul este testarea pentru cancer in randul persoanelor fără simptome) Totuși , în unele cazuri, boala Hodgkin poate fi descoperita devreme .

Cel mai eficient mod de a descoperi boala Hodgkin la timp consta in acordarea atenției la posibile simptome. Cel mai frecvent simptom este marirea unuia sau mai multor ganglioni limfatici , formand un nodul sub piele care de obicei nu este dureros. Acesta este descoperit adesea pe partea laterală a gâtului , în axila , sau în zona inghinală. De multe ori aceasta crestere in volum a unui nodul este cauzata de o infectie, mai degraba decat boala Hodgkin , dar este importanta examinarea acestor nodului de catre medicul dumneavoastra in caz de suspiciuni.

Alte simptome pot include febră persistenta , transpirațiile nocturne abundente , care necesită de multe ori schimbarea lenjeriei de pat sau a hainelor de noapte , si pierderea in greutate inexplicabila . Mâncărimea severă și constantă poate fi un alt simptom pentru boala Hodgkin . Cu toate acestea , la inceputul bolii , multe persoane cu boala Hodgkin pot sa nu aiba niciun simptom .

Facute cu atentie, controalele medicale regulate , pot fi de ajutor pentru persoanele cu factori de risc cunoscuți pentru boala Hodgkin , cum ar fi antecedente familial cunoscute . Aceste persoane nu dezvolta de multe ori boala Hodgkin , dar ei ( și medicii lor ) ar trebui să știe despre orice semne si simptome posibile ce le-ar putea avea.Categorii:Tipuri de cancer

Etichete:, , , , ,

3 răspunsuri

 1. onconovical este eficient in goala Hodgkin?

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: