Cancer laringian si hipofaringian

Ce sunt cancerele laringiene si hipofaringiene?

Aceste tipuri de cancer încep în partea inferioara a gatului . Pentru a înțelege aceste tipuri de cancer este necesara cunoasterea minima a laringelui si a hipofaringelui.

Ce este laringele?

Laringe , adesea numit cutia vocala , este unul dintre organele care participa la fonatie . Acesta conține corzile vocale . Se afla in

Cancer laringian si hipofaringian – Ghid cancer Medicinas

regiunea gatului , deasupra deschiderii traheei. La acest nivel previne patrunderea lichidelor si a alimentelor in trahee. Laringele este împărțit in trei secțiuni :

Supraglota reprezinta zona de deasupra corzilor vocale . Aceasta conține epiglota , care închide laringele , atunci când înghițim, pentru a preveni lichidele si alimentele sa intre in plamani.

Glota este zona in care sunt corzile vocale.

Portiunea infraglotica este regiunea de sub corzile vocale.

Cancerul laringian este tratat în mod diferit în funcție de zona in care incepe sa se dezvolte.

Laringele și corzile vocale au mai multe funcții :

Laringele produce sunet pentru a vorbi . Corzile vocale se misca și se unesc pentru a schimba sunetul și tonalitatea din vocea ta .

Laringele protejează căile respiratorii atunci când înghiți . Epiglota și corzile vocale se închid ermetic la deglutitie pentru a preveni patrunderea alimentelor si a lichidelor in caile respiratorii.

Corzile vocale se deschid in mod natural atunci cand respiram , astfel incat aerul sa poata intra si iesi din plamani .

Ce este hipofaringele?

Hipofaringe este o parte a gâtului ( faringelui ), care se află lângă și în spatele laringelui . Hipofaringe se continua cu esofagul ( tubul care unește gâtul cu stomacul) . Când alimente si lichide sunt inghitite , ele trec prin gură și gât , prin hipofaringe și esofag , iar apoi în stomac . Structura hipofaringelui este de asa natura incat mancarea ocoleste laringele si ajuge in esofag.

Cancerele laringelui si ale hipofaringelui

Cancerele cu punct de plecare în laringe sunt numite cancere laringiene . Cancerele care încep în hipofaringe sunt tipuri de cancer hipofaringiene. Ambele tipuri de cancer sunt discutate aici, pentru că aceste două structuri sunt atât de apropiate una de alta .

Carcinoamele cu celule scuamoase

Aproape toate cazurile de cancer laringian sau hipofaringian se dezvolta din celule subtiri , plate numite celule scuamoase , care fac parte din epiteliu ,cel mai intern strat de captuseala al acestor 2 structuri . Cancerul cu punct de plecare din aceste celule este numit carcinom cu celule scuamoase sau cancer cu celule scuamoase .

Cele mai multe forme de carcionoame cu celule scuamoase incep sub forma de pre-cancer, numit displazie . Când sunt analizate la microscop, aceste celule arata anormal , dar nu au aspect de celula canceroasa. In cele mai multe cazuri, displazia nu se transforma in cancer . De multe ori dispare fără nici un tratament , mai ales în cazul în care cauza principala(cum ar fi fumatul) este oprita . Cele mai multe stari pre-canceroase ale laringelui și hipofaringelui nu determina simptome , cu excepția cazului în care sunt localizate pe corzile vocale.

Uneori, displazia va progresa spre o forma numita carcinom in situ ( CIS ) . În CIS, celulele canceroase sunt văzute doar în epiteliul mucoasei laringelui sau hipofaringelui. Ele nu s-au dezvoltat în straturile profunde si nici nu s-au răspândit în alte părți ale corpului . CIS este cea mai precoce forma de cancer . Cele mai multe tipuri de cancer precoce pot fi vindecate , dar daca CIS nu este tratat, aceasta se poate dezvolta intr- un cancer invaziv cu celule scuamoase , care va distruge tesuturile din jur si invadeaza si alte organe ale corpului.

Alte cancere

Alte tipuri rare de cancer pot porni de asemenea de la nivelul laringelui si al hipofaringelui.

Cancerul glandelor salivare mici: Unele zone din laringe si hipofaringe contin glande mici cunoscute sub denumirea de glande salivare mici. Aceste glande produc mucus si saliva pentru a lubrifia si a umidifica zona. Cancerul se dezvolta rar in aceste glande, dar cand acest lucru se intampla, denumirile sunt:

  • Adenocarcinomul
  • Carcinomul cistic adenoid
  • Carcinomul mucoepidermoid

Aceste tipuri de cancer sunt discutate in articolul numit “Cancerele glandelor salivare”

Sarcoame :  Forma laringelui și a hipofaringelui depinde de niste structuri de țesuturi conjunctive și cartilaje . Cancerele , precum condrosarcoamele sau sarcoamele sinoviale se pot dezvolta din tesuturile conjunctive ale laringelui sau hipofaringelui , dar acest lucru este extrem de rar .

Melanoamele : Aceste tipuri de cancer încep , de obicei, la nivelul pielii , dar în cazuri rare, se pot dezvolta din mucoase (portiunea interioara a suprafeței organelor) , cum ar fi în mucoasa laringelui sau a hipofaringelui .

Aceste forme rare de cancer laringian sau hipofaringian nu sunt discutate în continuare aici . Restul acestor informații se referă numai la cancerul cu celule scuamoase .

Care sunt factorii de risc pentru cancerele laringiene si hipofaringiene?

Un factor de risc semnifica orice are contributie in dezvoltarea unei boli, cum ar fi cancerul. Diferite tipuri de cancer au diferiti factori de risc. Unii factori de risc, precum fumatul, pot fi schimbati, altii precum varsta sau istoricul familial, nu se pot schimba.

Dar factorii de risc nu ne spun totul. Avand un factor de risc, sau chiar mai multi, nu presupune neaparat dezvoltarea bolii. Si multi oameni care dezvolta boala pot avea doar unul sau nici un factor de risc.

Cancerele laringiene si hipofaringiene sunt adesea grupate cu alte tipuri de cancer ale gurii și gâtului ( cunoscute sub numele de cancerul capului și gâtului ) . Aceste tipuri de cancer au de multe ori aceeasi factori de risc, descrisi mai jos:

Tutunul si consumul de alcool

Consumul de tutun este cel mai important factor de risc pentru cancerul capului și gâtului (inclusiv cazurile de cancer de laringe și hipofaringe ) . Riscul pentru aceste tipuri de cancer este mult mai mare la fumatori decat la nefumatori . Cele mai multe persoane cu aceste tipuri de cancer au un istoric de fumat sau de altă expunere de tutun . Cu cat mai mare perioada de fumat, cu atat mai mare riscul . Fum provenit de la tigari , pipe, trabucuri creste sansa de a dezvolta un astfel de cancer.

Unele studii au aratat , de asemenea, că expunerea pe termen lung la fumul de pasiv poate creste riscul acestor tipuri de cancer , dar este nevoie de mai multe cercetari pentru a confirma acest lucru .

Consumul de alcool moderat sau mare ( mai mult de 1 pahar pe zi ) crește de asemenea riscul acestor tipuri de cancer , dar nu la fel de mult ca fumatul .

Oamenii care sunt fumatori și consuma alcool au riscul si mai crescut . Combinând aceste două obiceiuri nu adaugă doar două riscuri împreună , de fapt le multiplica . Oamenii care fumeaza si beau au riscuri mai mari de a dezvolta cancere in regiunea capului si gatului, fata de oamenii care nu au aceste obiceiuri.

Nutritia precara

Nutritia precara poate creste riscul de a dezvolta cancer al gatului si capului. Motivul exact al acestui fapt nu este foarte bine cunoscut. Alcoolicii au de obicei carente de vitamine, ceea ce explica rolul alcoolului in dezvoltarea cancerului.

Infectia cu HPV

Human papilloma virus (HPV) este un grup format din peste 150 de virusuri inrudite. Ele sunt numite virusuri papilloma deoarece unele dintre ele provoacă o excrescenta numita papilom , cunoscuta sub denumirea de neg .

Infectia cu anumite tipuri de HPV poate provoca, de asemenea , unele forme de cancer , inclusiv cancer de penis , col uterin , vulva , vagin , anus , și gât . Alte tipuri de HPV determina verucile în diferite părți ale corpului .

HPV poate fi transmis de la o persoană la alta în timpul contactului piele-pe- piele . O modalitate de transmitere HPV consta contactul sexual, inclusive cele orale si vaginale.

Tipurile HPV sunt numerotate . Tipul legat de cancerul gatului (incluzand aici cancerul hipofaringelui ) este HPV16.

Cele mai multe persoane cu infectii HPV ale gurii și gâtului nu au simptome , doar un procent foarte mic dezvoltand cancer al gâtului . Infectia cu HPV a cavitatii bucale si a gatului este mai frecventa la barbati decat la femei . Riscul de a avea aceasta infectie este legat de anumite comportamente sexuale , cum ar fi sarutul frantuzesc si ( în unele studii ) sexul oral . De asemenea, riscul crește cu numărul de parteneri sexuali pe care o persoană le are. Fumatul crește de asemenea riscul de infecție cu HPV oral . În acest moment , nu există nici un test pentru infectia cu HPV a gurii și a gâtului , care sa fie aprobat de US Food and Drug Administration .

Infecție cu HPV a gatului pare a fi un factor de risc în unele forme de cancer de gât , cum ar fi unele tipuri de cancer ale amigdalelor și unele tipuri de cancer al hipofaringelui . Infectia cu HPV este foarte rar un factor de risc in cancerul laringian.

Sindroamele genetice

Persoanele cu sindroame cauzate de mostenirea defectelor (mutații ) în anumite gene au un risc foarte ridicat de cancer la gât , inclusiv de cancer al hipolaringelui.

Anemia Fanconi : Condiția poate fi cauzata de defecte moștenite la nivelul mai multor gene . Persoanele cu acest sindrom au adesea probleme de sange de la o vârstă fragedă , ceea ce poate duce la leucemie sau anemie aplastică . Ei au , de asemenea, un risc foarte ridicat de cancer de cavitate bucala si de gat .

Discheratoza congenitala : Acest sindrom genetic poate provoca anemie aplastică , erupții cutanate, unghii anormale la maini si la picioare. Persoanele cu acest sindrom au un risc foarte ridicat de a dezvolta cancer de gura si gat , in tinerete.

Expunerea la locul de munca

Expunerile lungi și intense la praf de lemn , vapori de vopsea , și anumite substanțe chimice utilizate în prelucrarea metalelor, petrol , materiale plastice , industria textilă pot de asemenea crește riscul de cancer laringian și de hipofaringe.

Azbestul este o fibră minerală , care a fost adesea folosit ca un material izolant în multe produse, în trecut . Expunerea la azbest este un factor important de risc pentru cancer și mezoteliom pulmonar ( cancer care incepe in pleura sau peritoneu ) . Unele studii au constatat , de asemenea, o posibilă legătură între expunerea la azbest și cancerul laringian .

Sexul

Cancerele laringiene și de hipofaringe sunt de aproximativ 4 ori mai frecvent in randul barbatilor decat lin randul femeilor . Acest lucru este posibil deoarece principalii factori de risc – fumatul si consumul excesiv de alcool – sunt mai frecvente la barbati .Dar, în ultimii ani , cum aceste obiceiuri au devenit mai frecvente in randul femeilor , riscurile lor pentru aceste tipuri de cancer au crescut , de asemenea.

Varsta

Cancerele laringiene si hipofaringiene se dezvolta de obicei in mai multi ani, astfel încât acestea nu sunt frecvente la tineri . Mai mult de jumatate dintre pacientii cu aceste tipuri de cancer au peste 65 de ani.

Rasa

Tipuri de cancer de laringe și hipofaringe sunt mai frecvente in randul afro-americani si albilor decat in randul asiaticilor si al latinilor.

Boala de reflux gastroesofagian

Când acidul din stomac revine inapoi in esofag, acest proces se numeste boala de reflux gastroesofagian ( GERD ) . GERD poate provoca arsuri gastrice și crește șansele de cancer al esofagului . sunt realizate studii pentru a vedea daca aceasta creste riscul de cancer laringian și hipofaringian .

Pot fi depistate timpuriu cancerele laringiene si hipofaringiene ?

Screening este testarea pentru boli precum cancerul, la pacienti fara nici un simptom . Testele de screening pot găsi unele tipuri de cancer incipient , moment in care tratamentul este cel mai probabil sa fie eficient .

Dar deocamdata nu exista nici un test simplu de screening pentru cancer laringian și de hipofaringe . Aceste tipuri de cancer sunt de multe ori greu de depistat și de diagnosticat , fără teste complexe . Deoarece cazurile de cancer nu sunt comune , iar realizarea testelelor necesita medici de specialitate , nici Societatea Americana de Cancer , nici orice alt grup nu recomanda screening-ul de rutina pentru aceste tipuri de cancer .

Cu toate acestea , multe tipuri de cancere laringiene și unele forme de cancer de hipofaringe pot fi găsite in stadii incipiente. Acestea provoacă , de obicei, simptome , cum ar fi modificări de voce . Discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți oricare dintre aceste simptome . Multe dintre simptomele cancerului laringian si ale cancerului de hipofaringe sunt mai adesea cauzate de probleme mai puțin grave , benigne ( necanceroase ) sau chiar alte cancere . Totuși , este important consultul unui medic pentru a afla care este sursa simptomelor . Cu cât mai repede este gasita cauza , cu atât mai repede se poate trata , dacă este necesar.Categorii:Tipuri de cancer

Etichete:, , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: