Cancer de prostata

Ce este cancerul de prostata?

Pentru a intelege ce e cancerul de prostata,va ajută să știti ceva despre prostata si structurile din apropiere, din organism.

Despre prostata

Prostata este o glanda găsita numai la bărbați. Aceasta este situata în partea din față a rectului și sub vezica urinară.

Cancer la prostata - Ghid cancer Medicinas

Cancer la prostata – Ghid cancer Medicinas

Dimensiunea prostatei variază în funcție de vârstă. La barbati mai tineri este cam de marimea unei nuci, dar poate fi mult mai mare la barbatii mai in varsta.

Prostata este o parte din lichidul care protejează și hrănește celulele spermatice în spermă, ceea ce face sperma mai lichida. Chiar în spatele prostatei sunt glande numite vezicule seminale care fac cele mai multe din lichidul seminal. Uretra, care este tubul care transporta urina si sperma din organism prin penis, trece prin centrul prostatei.

Prostata incepe sa se dezvolte inainte de nastere. Acesta creste rapid in timpul pubertatii, alimentata de hormoni masculini (androgeni) in organism. Principalul androgen, testosteronul, se face în testicule. Enzima 5-alfa reducteaza transformă testosteronul în dihidrotestosteron (DHT). DHT este principalul hormon care semnaleaza prostata sa creasca.

Prostata de obicei rămâne la aproximativ aceeași mărime sau crește încet la adulți, atâta timp cât hormonii masculini sunt prezenti.

Hiperplazia de prostata benignă

Partea interioară a prostatei (în jurul uretrei) de multe ori se afla în continuă creștere pe masura ce barbatii imbatranesc, ceea ce poate duce la o afectiune comuna numita hiperplazie de prostată benignă (HBP). În HBP, tesutul prostatic poate apăsa pe uretra, ceea ce duce la probleme de urinare.

HPB nu este cancer si nu se dezvolta in cancer, dar poate fi o problema medicala serioasa pentru unii barbati. În cazul în care este nevoie de tratament, medicamente pot fi de multe ori folosite pentru a micsora dimensiunea de prostata sau de a relaxa muschii din aceasta, care, de obicei, ajută cu fluxul de urina. Dacă medicamentele nu sunt de ajutor, poate fi necesar un anumit tip de chirurgie, cum ar fi o rezecție transuretrală a prostatei (TURP).

Cancerul de prostata

Mai multe tipuri de celule se găsesc în prostată, dar aproape toate cazurile de cancer de prostata se dezvolta din celulele glandei. Celulele de etanșare face lichidul prostatic sa se adauge la materialul seminal. Termenul medical pentru un cancer care incepe in celulele glandei este adenocarcinomul.

Alte tipuri de cancer pot începe, de asemenea, in prostata, inclusiv sarcoame, carcinoame cu celule mici și carcinoame cu celule tranziționale. Dar aceste tipuri de cancer de prostata sunt atât de rare încât, dacă aveți cancer de prostata este aproape sigur sa fie un adenocarcinom. Restul acestui articol se referă doar la adenocarcinom de prostată.

Unele tipuri de cancer de prostata se pot dezvolta si raspandi repede, dar mai ales sa crească lent. De fapt, studiile de autopsie arata ca multi barbati mai in varsta (si chiar unii barbati mai tineri), care au murit de alte boli au avut, de asemenea, cancer de prostata care nu i-a afectat în timpul vieții lor. În multe cazuri, nici ei, nici medicii lor nu stiau ca l-au avut.

Condiții precanceroase posibile ale prostatei

Unii medici cred că acest cancer de prostata incepe ca o condiție pre-canceroasa, cu toate că acest lucru nu este încă cunoscut foarte sigur.

Neoplazie intraepitelială prostatică (PIN)

În această condiție, există schimbări în modul în care celulele glandei de prostata se vad la microscop, dar nu arata ca celulele anormale sunt în creștere în alte părți ale prostate. Bazat pe cât de anormal se uita la modelele de celule, ele sunt clasificate ca:

  • De slaba calitate PIN: modelele de celule de prostata apar aproape normale

  • De înaltă calitate PIN: modelele de celule care arata mai anormale

PIN începe să apară în prostata unor oameni cât mai curând, la 20 de ani. Aproape jumătate dintre toți oamenii au PIN-ul in momentul in care ajung la 50. Multi barbati incep sa se dezvolte cu grad scazut PIN la o vârstă fragedă, dar nu dezvolta neaparat cancer de prostata. Importanța de grad scazut PIN în legătură cu cancerul de prostata este încă neclara. În cazul în care se constata un grad scăzut de PIN fiind raportat la o biopsie de prostata, tratamentul pentru pacienți este, de obicei, la fel ca în cazul în care a fost văzut totul normal.

Dacă a fost gasit PIN de înaltă calitate in biopsia prostatei dumneavoastră, există aproximativ o sansa de 20% la 30%, care va avea, de asemenea, cancer într-o alta zona a prostatei. Acesta este motivul pentru care medicii urmaresc de multe ori barbatii cu grad înalt PIN foarte atent și le pot recomanda sa faca o biopsie repetata de prostata, mai ales în cazul în care biopsia inițială nu a recoltat probe din toate părțile prostatei.

Atrofie inflamatorie proliferativă (PIA)

Aceasta este un alta constatare care poate fi observata pe o biopsie de prostata. În PIA, celulele prostatei par mai mici decat in mod normal si exista semne de inflamatie in zona. PIA nu este cancer, dar cercetatorii cred ca PIA poate duce uneori la un PIN de înaltă calitate, sau poate a cancerului de prostata direct.Categorii:Tipuri de cancer

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: