Cancer penian

Ce este cancerul penian?

Uneori, se pot dezvolta creșteri pe penis care sunt anormale, dar nu sunt tipuri de cancer (ele sunt benigne). Aceste leziuni pot

Cancer penian -Ghid cancer Medicinas

Cancer penian -Ghid cancer Medicinas

arata ca negii sau zone iritate ale pielii. Cancerul de penis este mai adesea găsit pe gland sau pe preput, dar poate să apară, de asemenea, de-a lungul axului penisului.

Condiloamele

Acestea sunt excrescente asemanatoare negilor, care arata ca niste conopide mici. Unele sunt atât de mici încât pot fi văzute numai cu o lupă. Altele pot fi la fel de mari, de 2-3 cm sau mai mari. Condiloamele sunt cauzate de infecția cu virusul papiloma uman (HPV).

Bowenoid papulosis

În acest tip, celulele displazice (anormale) sunt văzute doar în stratul superficial al pielii penisului. Această condiție tinde sa apara la barbatii mai tineri și se pot vedea comedoane mici pe trunchiul penisului. Bowenoid papulosis poate fi confundat cu cancer în stadiu incipient numit carcinom in situ (CIS), dar majoritatea medicilor sunt de acord că nu este cancer sau o condiție pre-canceroasa.

Tipuri de cancer de penis

Fiecare țesut din penis conține mai multe tipuri de celule. Diferite tipuri de cancer de penis se pot dezvolta în fiecare tip de celule. Diferențele sunt importante pentru ca determina gravitatea cancerului și tipul de tratament necesar. Aproape toate cazurile  cancerul de penis incep in celulele pielii penisului.

Carcinom cu celule scuamoase

Aproximativ 95% din cazurile de cancer penial provin din celulele plate ale pielii numite celule scuamoase. Cancerul cu celule scuamoase se poate dezvolta oriunde pe penis. Cele mai multe dintre aceste tipuri de cancer se gasesc pe preput (la barbati care nu au fost circumcisi), sau pe gland. Aceste tumori tind sa creasca lent. În cazul în care se găsesc într-un stadiu incipient, aceste tumori pot fi, de obicei vindecate.

Carcinomul verucos: Aceasta este o formă mai puțin frecventa de cancer cu celule scuamoase care poate aparea la nivelul pielii, în multe domenii. Un carcinom verucos crescut pe penis este, de asemenea, cunoscut sub numele de tumora Buschke-Lowenstein. Acest tip de cancer seamana foarte mult cu un neg genital benign mai mare. Aceste tipuri de cancer au tendinta de a se dezvolta incet, dar se poate ajunge, uneori, de o dimensiune foarte mare. Ele pot crește adânc în țesutul înconjurător, deși rareori se raspandesc în alte părți ale corpului.

Carcinom in situ (CIS): Aceasta este cea mai timpurie etapă de cancer cu celule scuamoase al penisului. În acest stadiu, celulele canceroase se gasesc numai in straturile superioare ale pielii. Ei încă nu au crescut in tesuturile profunde ale penisului. În funcție de locația de un CSI al penisului, medicii pot utiliza alte denumiri pentru boala. CIS a glandului este uneori numit erythroplasia de Queyrat. In aceeași condiție dar când sunt găsite pe trunchiul penisului (sau pe părți ale organelor genitale) se numeste boala Bowen.

Melanomul este un tip de cancer de piele care incepe in melanocite, celule care fac culoarea maronie a pielii care ajuta la protejarea de la soare. Acest tip de cancer are tendinta de a se dezvolta rapid si se raspandeste repede fiind mai periculos decat alte tipuri de cancer de piele. Melanoamele sunt cel mai adesea găsite în pielea expusa la soare si ele apar rar în alte zone. Mai puțin de 2% din cazurile de cancer al penisului sunt melanoame.

Cancer cu celule bazale

Cancerul cu celule bazale este un alt tip de cancer de piele, care se poate dezvolta pe penis. Acesta reprezintă mai puțin de 2% din cazurile de cancer al penisului. Acest tip de cancer are o crestere lenta si rareori se raspandeste in alte parti ale corpului.

Adenocarcinomul (Paget – boala a penisului)

Acest tip foarte rar de cancer penian se poate dezvolta de la glandele sudoripare din pielea  de pe penis. La început, celulele canceroase se propaga în piele. Mai târziu, aceste celule se pot dezvolta in tesuturile de sub piele și apoi se pot extinde la ganglionii limfatici.

Sarcom

Un număr mic de celule de cancer penian numite sarcoame se dezvolta in vasele de sânge, in muscularele netede, sau alte celule ale tesutului conjunctiv ale penisului.

Care sunt factorii de risc pentru cancerul de penis?

Un factor de risc este acela care afectează șansa de a obține o boala cum ar fi, cancerul. Diferite tipuri de cancer au diferiți factori de risc. De exemplu: expunerea pielii la lumina puternică a soarelui este un factor de risc pentru cancer de piele, fumatul este un factor de risc pentru multe tipuri de cancer.

Dar factori de risc nu ne spun totul. Avand un factor de risc, sau chiar mai multe, nu înseamnă că vei lua boala. Pe de altă parte, unii oameni care dezvolta cancer de penis nu au factori de risc cunoscuți. Chiar dacă un om are unul sau mai multi factori de risc pentru cancerul de penis, este imposibil de a ști sigur cât de mult ca factor de risc poate să fi contribuit la cauzatoare de cancer sale.

Oamenii de stiinta au descoperit anumiti factori de risc care fac un om mai susceptibil de a dezvolta cancer de penis.

 • Infectia cu virusul papiloma uman

Virusul papiloma uman (HPV) este un grup de mai mult de 100 de virusuri înrudite. Ele sunt numite virusuri papilloma deoarece unele dintre ele provoacă un tip de creștere numit papiloma. Papiloamele nu sunt tipuri de cancer ci sunt  frecvent numite veruci. Diferite tipuri de HPV determina diferite tipuri de veruci în diferite părți ale corpului. Unele tipuri cauzeaza negi comuni pe mâini și pe picioare. Alte tipuri  cauzeaza veruci la nivelul buzelor sau a limbii.

Anumite tipuri de HPV pot infecta femela, exterior și organele genitale masculine precum si zona anala, provocand negi crescuti. Aceste leziuni pot fi  vizibile sau adesea pot fi de mai multe dimensiuni. Termenul medical pentru negii genitali este condyloma acuminatum. Două tipuri de HPV, HPV 6 și HPV 11, cauzeaza cele mai multe cazuri de veruci genitale. Aceste două tipuri sunt rareori legate de cancer și sunt numite tipuri cu risc scazut de HPV. Cu toate acestea, alte tipuri de HPV au fost legate de cancer și sunt cunoscute ca tipuri cu risc ridicat de HPV. Acestea includ HPV 16, HPV 18, HPV 31, precum și altele. Infectia cu HPV-un grad ridicat de risc poate produce semne vizibile până la schimbari pre-canceroase sau cancer dezvoltat.

Infectia cu HPV se gaseste in aproximativ jumatate din toate cazurile de cancer al penisului. Cercetatorii cred ca infectia cu HPV este un factor important de risc pentru cancer de penis. Infectia cu HPV este, de asemenea, legata de multe alte tipuri de cancer, inclusiv cancerul de col uterin, al vaginului, vulvei la femei și cancer de anus la barbati si femei. Este, de asemenea, un factor în unele forme de cancer de gât (la barbati si femei).

HPV se transmite de la o persoana la alta in timpul contactului piele-pe-piele cu o zonă infectată a corpului. HPV se poate transmite in timpul actului sexual – inclusiv vaginal, anal, oral – dar sexul nu trebuie să existe pentru ca infecția să se răspândească. Tot ce este necesar este contactul piele-la-piele cu o zona a corpului infectata cu HPV. Infecția cu HPV pare a fi capabila de a trece de la o parte a corpului la alta, de exemplu, infecția poate începe în penis și apoi se poate extinde la anus. Singura modalitate de a preveni complet infectia anala și genitala cu HPV poate fi de a nu permite o altă persoană sa aiba contact cu acele zone ale corpului.

Infectia cu HPV este comuna. Un studiu a constatat că aproximativ jumătate din bărbații de 18 ani și mai în vârstă au o infectie cu HPV genital. La majoritatea persoanelor, organismul este capabil de a elimina infectia pe cont propriu, dar sunt si cazuri cand infectia nu merge mai departe și devine cronica. Infectia cronica, mai ales cu tipuri de HPV cu risc crescut, poate provoca în cele din urmă anumite tipuri de cancer, inclusiv cancerul de penis. Barbatii care nu sunt circumcisi au mai multe sanse de a ajunge și a rămâne infectati cu HPV.

 • Nu a fost circumcis

Circumcizia indeparteaza toate (sau o parte) pielitele preputului. Acest procedeu este cel mai adesea realizat la sugari, dar ea se poate face si mai târziu în viață. Circumcizia pare a proteja impotriva cancerului de penis atunci când este făcuta în timpul copilăriei. Barbatii care au fost circumcisi ca copii au o șansă mai mică de a avea cancer de penis decat cei care nu au fost, dar studiile privind acest subiect nu au găsit același efect de protecție în cazul în care preputul este indepartat ca un adult. Unele studii au sugerat chiar un risc mai mare de cancer de penis la barbatii care au fost circumcisi ca adulti. Motivele pentru aceasta nu sunt în întregime clare, dar poate avea legătură cu alți factori de risc cunoscuți.

De exemplu, barbatii care sunt circumcisi nu poate dezvolta conditia numita fimoza și nu poate acumula un material cunoscut sub numele de smegma (a se vedea secțiunea următoare). Barbatii cu smegma sau fimoza au un risc crescut de cancer de penis. De asemenea, barbatii circumcisi sunt mai putin probabil de a obține și de a pastra in corp infectia cu virusul papiloma uman (HPV). Din nou daca, mai târziu, un om este circumcis, cu atât mai probabil este că el ar putea fi infectat cu HPV inainte de procedura.

Luand in considerare riscurile si beneficiile circumciziei, medicii iau în considerare faptul că acest cancer de penis este foarte neobișnuit în Statele Unite, chiar și printre barbatii necircumcisi. Desi Academia Americana de Pediatrie a declarat că beneficiile pentru sanatate ale circumciziei la bărbații nou-nascuti sunt mai mari decât riscurile, a afirmat, de asemenea, ca aceste beneficii nu sunt suficient de mari pentru a recomanda ca toti nou-nascutii sa fie circumciși în mod obișnuit.

În cele din urmă, deciziile cu privire la circumcizie sunt extrem de personale și depind de multe ori mai mult de factorii sociali și religioși decât de dovezi medicale.

 • Fimoza si smegma

Barbatii necircumcisi cu anumite condiții pot avea un risc mai mare de cancer de penis.

La barbatii care nu sunt circumcisi, preputul poate deveni uneori strâns și va fi greu să se retragă. Această condiție este cunoscută sub numele de fimoza. Cancerul de penis este mai frecvent la barbatii cu fimoza. Motivul pentru acest lucru nu este clar. Fimoza poate fi de multe ori prevenita prin retractia prepuțul când este spălat penisului.

Uneori, secretiile pot mentine un preput intact. În cazul în care zona de sub preput nu este curatata bine, aceste secretii se construiesc suficient pentru a deveni ceva numit smegma. Smegma este o substanță groasă, uneori mirositoare găsita sub preput. Aceasta este alcătuit din secretii uleioase din piele, impreuna cu celule moarte ale pielii și bacterii. Este mai frecventa la barbatii cu fimoza, dar poate aparea la oricine cu un prepuț, în cazul în care preputul nu se retrage în mod regulat pentru a curăța capul penisului.

Unele studii mai vechi au sugerat o legătură între smegma si cancer de penis, și în trecut, unii experți s-au preocupat de faptul ca smegma poate conține, de asemenea, compusi care pot cauza cancer. Cei mai mulți experți cred acum că smegma in sine, probabil, nu cauzeaza cancer de penis, dar poate irita si inflama penisul si poate creste riscul de cancer. Barbatii pot preveni smegma de la construirea ei pur și simplu prin spălarea penisului cu preputul retractat.

 • Fumatul

Barbatii care fumeaza sunt mai susceptibili de a dezvolta cancer de penis decat cei care nu fumeaza. Fumatorii care au infectii cu HPV au un risc chiar mai mare. Fumatul expune corpul tau la cauzatori de cancer, de la multe chimicale. Aceste substanțe nocive sunt inhalate în plămâni, unde sunt absorbite in sange. Ele pot călători în fluxul sanguin in intreg organismul tau pentru a provoca cancer în multe zone diferite. Cercetatorii cred ca aceste substanțe deterioreaza genele în celulele penisului, ceea ce poate duce la dezvoltarea cancerului de penis. Fumatul creste de asemenea riscul de infectie cu HPV, probabil din cauza efectelor asupra functiei imune.

 • Tratament cu lumină UV de psoriazis

Bărbații care au o boală de piele numita psoriazis sunt uneori tratati cu medicamente numite psoralens, urmată de expunerea organismului la ultraviolete A (UVA) ca sursă de lumină. Acest lucru este cunoscut sub numele de terapie PUVA. Barbatii care au primit acest tratament s-au dovedit a avea o rata mai mare de cancer de penis. Din cauza acestui risc, bărbații tratați cu PUVA au acum organele genitale acoperite în timpul tratamentului.

 • Vârsta

Riscul de cancer de penis creste odata cu varsta. Aproximativ 4 din 5 cazuri de boala sunt diagnosticate la barbatii de peste 55 ani.

 • SIDA

Barbatii cu SIDA (sindromul imunodeficienței dobândite) au un risc mai mare de cancer de penis. Acest risc mai mare pare a fi legat de răspunsul imunitar redus, dar factorii stilului de viață poate juca de asemenea un rol. În unele studii, barbatii cu cancer de penis, care au HIV (virusul imunodeficienței umane) -pozitiv au mai multe sanse de a fi infectate cu HPV decat barbatii HIV-negativi cu cancer penian.

Poate cancerul penisului fi găsit mai devreme?

Nu exista teste de screening recomandate pe scara larga pentru cancer de penis, dar mai multe cazuri pot fi găsite devreme.

Aproape toate cazurile de cancer al penisului încep la nivelul pielii, astfel încât acestea pot fi observate mai devreme, în cursul bolii. Cancerele care pornesc sub preput nu pot fi văzute mai repede, mai ales în cazul în care fimoza este prezenta. Unele tipuri de cancer de penis pot cauza simptome care par a fi cauzate de o alta boala decât cancer.

Chiar dacă un om vede sau simte ceva anormal, el nu se poate recunoaște ca pe ceva care are nevoie de îngrijiri medicale imediate. Ar trebui să mergeti la medic dacă veți găsi o noua creștere sau alte anomalii ale penisului, chiar dacă acestea nu sunt dureroase. Lucruri cum ar fi negi, vezicule, rani, ulcere, pete albe, sau alte zone anormale trebuie să fie vazut de către un medic. Cele mai multe nu sunt canceroase, dar ele pot fi cauzate de o infecție sau o alta afectiune care trebuie tratata.

Din păcate, unii oameni evita sa mearga la medic pentru leziuni (anomalii) pe penisul lor. Multi barbati cu leziuni ale penisului solicita tratament pentru un an sau mai mult dupa ce au observat mai întâi problema.

Dacă un cancer este găsit devreme, acesta poate fi de multe ori eliminat cu puțină sau nici o deteriorare a penisului. Dacă nu este diagnosticat până mai târziu, o parte sau tot penisul poate să fie îndepărtat pentru a trata cancerul.

Care sunt tipurile de cancer de piele cu celule bazale si scuamoase?

Pentru a intelege mai bine cancerul de piele cu celule bazale si scuamoase, ne ajută să știm despre structura normala si functia pielii. Pielea este cel mai mare organ din corpul nostru. Aceasta face multe lucruri diferite, cum ar fi:

 1. Acopera organele interne si are o buna comunicare cu mediul inconjurator
 2. Serveste ca o barieră pentru germeni, cum ar fi bacteriile
 3. Previne pierderea de prea multă apă și alte fluide
 4. Ajuta la controlarea temperaturii corpului
 5. Protejeaza restul corpului la razele ultraviolete (UV)
 6. Ajuta organismul sa produca vitamina D
 7. Pielea are 3 straturi: epiderma, derma și țesutul subcutanat.


Categorii:Tipuri de cancer

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: