Semne si simptome in cancerul de pancreas

Care sunt semnele cancerului pancreatic?

Simptomele cancerului pancreatic exocrin și endocrin sunt adesea diferite, astfel încât acestea sunt descrise separat.

Având una sau mai multe dintre simptomele de mai jos nu înseamnă că aveți cancer pancreatic. De fapt, multe dintre aceste simptome sunt mai susceptibile de a fi cauzate de alte condiții. Totuși, dacă aveți oricare dintre aceste simptome, este important sa fie verificate de către un medic, astfel încât cauza sa poata fi găsita și tratata, dacă este necesar.

Semne si simptome ale cancerului pancreatic exocrin

Cancerele pancreatice timpurii de multe ori nu provoacă semne sau simptome. Până în momentul în care provoaca simptome, acestea de multe ori au crescut deja in pancreas si s-au raspandit mai departe, au metastazat.

Icterul și simptome asociate

Icterulul reprezinta îngălbenirea ochilor și a pielii. Cele mai multe persoane cu cancer pancreatic (și, practic, toate persoanele cu cancer ampular) vor avea icter, acesta fiind  privit ca prim simptom.

Icterul este cauzat de acumularea de bilirubina, o substanță de culoare galben-brun închis produsa în ficat. În mod normal, ficatul excreta bilirubina, ca parte a unui lichid numit bilă. Bila trece prin canalul biliar comun în intestine, în cele din urmă parasind organismul în scaun. Când canalul biliar comun se obstruează, bila nu poate ajunge in intestine, și nivelul bilirubinei din organism creste.

Cancerele care încep în capul pancreasului sunt aproape de canalul biliar comun. Aceste tipuri de cancer pot apăsa pe duct și provoaca icter cat sunt încă destul de mici, fapt care pot permite ca aceste tumori sa fie descoperite într-un stadiu incipient.

Dar cancerele care se dezvolta in corpul sau in coada pancreasului nu apasa pe duct până când nu s-au răspândit prin pancreas. In acest timp, cancerul adesea s-a extins dincolo de pancreas.

Când cancerul pancreatic se extinde, de multe ori se duce la ficat. Acest lucru poate duce, de asemenea, la icter.

Urina închisă la culoare: Uneori, primul semn de icter este intunecarea urinei de la bilirubina. Pe masura ce nivelurile bilirubinei din sânge cresc, urina devine de culoare maro.

Scaunele deschise la culoare: În cazul în care canalul biliar este blocat, bila (și bilirubină) nu poate trece prin intestin. Când se întâmplă acest lucru, o persoană ar putea observa ca scaunele au devenit mai deschise la culoare.

Mâncărimi ale pielii: Când bilirubina se acumuleaza in piele, poate provoca mancarime, si pielea devine galbena.

Cancerul pancreatic nu este cea mai frecventa cauza de icter. Alte cauze, cum ar fi calculi biliari, hepatită și alte boli de ficat, sunt mult mai frecvente.

Dureri abdominale sau de spate

Semne cancer pancreas – Ghid cancer Medicinas

Durerea în abdomen (burta) sau la nivelul spatelui este comuna in cancerul pancreatic. Cancerele care încep în corpul sau coada pancreasului pot creste destul de mari si încep să apese pe alte organe din apropiere, provocând durere. Cancerul de asemenea se poate extinde la nervii din jurul pancreasului, care de multe ori cauzeaza dureri de spate. Desigur, durerea la nivelul abdomenului sau spate este destul de comună si este cel mai adesea cauzata de altceva decât de cancerul pancreatic.

Pierderea în greutate și apetitul scazut

Pierderea in greutate neintenționată este foarte frecventa la persoanele cu cancer pancreatic. Aceste persoane au de multe ori putina pofta de mâncare sau inapetenta totala.

Probleme digestive

Scaune decolorate, grasoase :dacă cancerul blocheaza eliberareaza sucul pancreatic in intestin, o persoană nu ar putea fi capabila sa digere alimente grase. Grasimea nedigerata poate provoca scaunele sa fie neobișnuit de decolorate, voluminoase, grasoase și să plutească în toaletă.

Greață și vărsături: dacă cancerul apasa la nivelul capătului distal al stomacului, il poate bloca parțial, ceea ce face ca alimentele sa treaca cu dificultate de acest capat distal. Acest lucru poate provoca greață, vărsături și durere care tind să se inrautateasca după masa.

Marirea vezicii biliare

În cazul în care cancerul blocheaza ductul biliar, bila se poate acumula in vezica biliara, care apoi devine mărită. Acest lucru poate fi simțit uneori de un medic (ca o masa mare sub rebordul costal drept) în timpul unui examen fizic. Poate fi de asemenea detectata prin teste imagistice.

Cheaguri de sânge

Uneori, primul indiciu că cineva are cancer pancreatic este dezvoltarea unui cheag de sange intr-o vena mare, de multe ori în picior. Aceasta se numește tromboza venoasa profunda sau TVP. Simptomele pot include durere, umflare, roșeață si căldură la nivelul piciorul afectat. Uneori, o bucată de cheag se poate descompune si ajunge la plamani, fapt care ar putea produce respiratie dificila sau poate determina durere în piept. Un cheag de sânge în plămâni defineste o embolie pulmonara sau EP.

Totuși, având un cheag de sânge format, de obicei nu înseamnă că aveți cancer. Cele mai multe cheaguri de sânge sunt cauzate de alte lucruri.

Anomalii ale țesutului gras

Unele persoane cu cancer pancreatic dezvolta o textură inegală a țesutului gras de sub piele. Acest lucru este cauzat de eliberarea enzimelor pancreatice care digera grăsime.

Diabet

Rar, cancerele pancreatice provoaca diabet (glicemie marita), deoarece distrug celulele producatoare de insulină. Simptomele pot include senzație de sete și de foame și mictiuni dese. De cele mai multe ori, există mici modificari ale nivelului de zahar din sange, care nu determina simptome de diabet, dar pot fi detectate cu teste de sânge.

Semne si simptome ale tumorilor neuroendocrine pancreatice

Tumorile neuroendocrine pancreatice (NET) elibereaza de multe ori hormoni in exces in sange. Diferite tipuri de tumori produc diferiti hormoni, ceea ce duce la simptome diferite.

Gastrinoame

Aceste tumori produc gastrina, un hormon care da semnal stomacului sa produca mai mult acid. Prea mult gastrină provoaca o stare cunoscuta sub numele de sindromul Zollinger-Ellison, în care stomacul produce prea mult acid. Acest lucru duce la ulcere gastrice, care pot cauza durere, greata si pierderea poftei de mancare. Ulcerele severe pot provoca sângerare. Daca sangerarea este usoara, aceasta poate duce la anemie (prea putine celule rosii din sange), care poate provoca simptome cum ar fi senzația de oboseală și dificultăți de respirație. Daca sangerarea este mai severa, poate cauza melena. Sângerarea severă poate pune viața în pericol.

În cazul în care acidul din stomac ajunge în intestinul subțire, poate deteriora celulele mucoasei intestinale și descompune enzime digestive înainte ca acestea sa aiba o șansă de a digera alimentele. Acest lucru poate provoca diaree si pierderea in greutate.

Glucagonoame

Aceste tumori produc glucagon, un hormon care creste nivelul de glucoza din sange. Cele mai multe dintre simptomele care pot

Ghid cancer Medicinas

Ghid cancer Medicinas

fi cauzate de un glucagonom sunt ușoare și mai des se dovedesc a fi cauzate de altceva.

Excesul de glucagon poate ridica nivelul de zahăr din sânge, ceea ce duce la diabet uneori. Acest lucru poate provoca simptome cum ar fi senzația de sete și de foame și mictiuni dese.

Persoanele cu aceste tumori, de asemenea, de multe ori au probleme cu diareea, pierderea in greutate si prezinta malnutritie. Problemele de nutritie pot duce la simptome cum ar fi iritarea limbii (glosita) și a colțurilor gurii (cheilozis angulara).

Simptomul care duce cei mai multi oameni cu glucagonoame la medicul lor este o erupție numita eritem migrator necrolitic. Este o erupție roșie cu edem și vezicule care de multe ori se deplasează dintr-un loc în altul pe piele. Acesta este caracteristica cea mai distinctiva al unui glucagonom.

Insulinoame

Aceste tumori produc insulină, ceea ce scade nivelul de glucoza din sange. Prea multa insulină duce la scaderea nivelului de zahăr din sânge (hipoglicemie), care poate determina simptome cum ar fi slabiciune, confuzie, transpirație și bătăi rapide ale inimii. Când nivelul zaharului din sange devine foarte mic, poate duce la lipotimie sau chiar comă și convulsii.

Somatostatinoame

Aceste tumori produc somatostatină, care ajuta la reglarea altor hormoni. Simptomele acestui tip de tumora pot include diaree, probleme ale vezicii biliare, precum și simptome de diabet (senzație de sete și de foame și mictiune frecventa). Problemele cu vezica biliara pot duce la dureri de burtă, greață, inapetență si icter (îngălbenirea pielii și a mucoaselor).

Primele simptome ale unui somatostatinom tind să fie ușoare și sunt mai adesea cauzate de alte lucruri, astfel încât aceste tumori tind să fie diagnosticate intr-un stadiu avansat. De multe ori, acestea nu se găsesc până când nu se extind la ficat, atunci când cauzeaza probleme cum ar fi icter și durere.

VIP-oamele

Aceste tumori produc o substanta numita peptid intestinal vasoactiv (VIP). Prea mult VIP poate duce la probleme care cauzeaza diaree. Acest lucru poate fi usor la inceput, dar se înrăutățește în timp. Pana in momentul in care sunt diagnosticati, majoritatea oamenilor au diaree severă, apoasa, cu peristaltism intestinal crescut în fiecare zi.

Persoanele cu aceste tumori, de asemenea, tind să aibă niveluri scăzute de acid în stomac, ceea ce duce la probleme de digerare a alimentelor. Ele pot avea, de asemenea, nivelul de zahar din sange ridicat.

PP-oamele

Aceste tumori produc polipeptid pancreatic (PP), care ajuta la reglarea atât a pancreasului exocrin cat si pe cel endocrin. Ele pot

Cancerul pancreatic – Ghid cancer Medicinas

cauza probleme, cum ar fi dureri abdominale si ale ficatului. Unii pacienți dezvolta de asemenea, diaree apoasa.

Tumorile carcinoide

Aceste tumori produc de multe ori serotonina sau precursorul său, 5-HTP. Când o tumora pancreatică secreta aceste substanțe, acestea actioneaza în primul rând asupra ficatului. Ficatul descompune aceste substanțe înainte ca acestea sa ajunga in tot restul corpului și sa cauzeze probleme. Din acest motiv, tumorile carcinoide de multe ori nu determina simptome pana cand nu se răspândesc în afara pancreasului.

Când aceste tumori se răspândesc, de cele mai multe ori sunt la ficat. Acolo, celulele canceroase pot elibera hormoni direct în sânge, parasind ficatul. Acest lucru poate provoca sindromul carcinoid, cu simptome care includ înroșire (pielea inrosindu-se cu o senzatie de caldura), diaree, respirație șuierătoare si un ritm cardiac rapid. Aceste simptome apar de multe ori în episoade, între care persoana se poate simti bine.

Dupa o lungă perioadă de timp, substanțele asemănătoare hormonilor eliberate de aceste tumori pot deteriora valvele cardiace, provocând dificultăți de respirație, slăbiciune și un murmur cardiac (un sunet cardiac anormal).

Tumori neuroendocrine non-funcționale

Aceste tumori nu produc hormoni in exces, astfel încât acestea nu determina simptome in stadiile incipiente și de multe ori cresc destul de mari înainte de a fi găsite. Cele mai multe dintre acestea sunt tipuri de cancer si incep sa provoace probleme pe masura ce devin mai mari sau se raspandesc in afara pancreasului. Simptomele pot fi la fel ca cele de la cancerele pancreatice exocrine si includ icter (îngălbenirea ochilor și a pielii), dureri abdominale si pierderea in greutate.Categorii:Simptome cancer

Etichete:, , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: