Cancer pancreatic

Ce este cancerul la pancreas?

Celulele exocrine și celulele endocrine ale pancreasului formeaza diferite tipuri de tumori. Este foarte important să se facă

Cancer la pancreas - Ghid cancer Medicinas

Cancer la pancreas – Ghid cancer Medicinas

distincția între exocrine și endocrine in cazurile de cancer de pancreas. Acestea au factori de risc distincti și cause diferite, au diferite semne si simptome, sunt diagnosticate cu ajutorul diferitelor testelor, sunt tratate în mod diferit și au diferite perspective.

Tumorile exocrine

Tumorile exocrine sunt de departe tipul cel mai comun de cancer pancreatic. Când cineva spune că are cancer pancreatic, înseamnă, de obicei, un cancer pancreatic exocrin.

Adenocarcinom pancreatic: Un adenocarcinom este un cancer care incepe in celulele glandei. Aproximativ 95% din cazurile de cancer de pancreas exocrin sunt adenocarcinoame. Aceste tipuri de cancer apar de obicei în conductele de pancreas, dar uneori se dezvolta din celulele care produc enzimele pancreatice, în cazul în care acestea sunt numite carcinoame cu celule acinare.

Tipuri mai putin comune de cancer: Alte tipuri de cancer de pancreas exocrin includ carcinomul adenoscuamos, carcinoame cu celule scuamoase, carcinoame cu celule în inel cu pecete, carcinoame nediferențiate și carcinoamele nediferențiate cu celule gigant. Aceste tipuri se disting una de alta în funcție de cum arata la microscop.

Neoplasme pseudopapillary solide (SPN): Acestea sunt tumori rare cu creștere lentă, care apar aproape întotdeauna la femeile tinere. Chiar dacă aceste tumori tind sa creasca lent, ele se pot răspândi uneori în alte zone ale corpului, astfel încât acestea sunt cel mai bine tratate cu o intervenție chirurgicală. Perspectivele pentru persoanele cu aceste tumori sunt, de obicei, foarte bune.

Cancerul ampular (cancer de ampula Vater): Acest tip de cancer incepe in ampula Vater, unde ductul biliar și canalul pancreatic vin împreună și se golesc in intestinul subtire. Cancerele ampulare nu sunt din punct de vedere tehnic cancer pancreatic, dar ele sunt incluse în acest tip, deoarece tratamentele lor sunt foarte asemănătoare.

Tipurile de cancer ampular blocheaza des ductul biliar în timp ce sunt încă mici și nu s-au răspândit mai departe. Acest blocaj face ca bila sa creasca in organism, ceea ce duce la îngălbenirea pielii și a ochilor (icter) și se poate transforma urina intr-o culoare inchisa. Din acest motiv, aceste tipuri de cancer se găsesc de obicei mai devreme decât majoritatea cancerelor pancreatice și au, de obicei, un prognostic mai bun decât cancerele pancreatice tipice.

Tumorile endocrine

Tumorile pancreasului endocrin sunt mai puțin frecvente, care constituie mai puțin de 4% din toate cazurile de cancer pancreatic. Ca un grup, ele sunt uneori cunoscute ca tumori pancreatice neuroendocrine (plase) sau tumori cu celule insulita.

NET pancreatice pot fi benigne sau maligne (cancer). Tumorile benigne și maligne sunt asemanatoare sub un microscop, așa că nu este întotdeauna clar dacă este sau nu un NET pancreatic canceros. Uneori diagnosticul se află doar în cazul în care tumora se extinde în afara pancreasului.

Există mai multe tipuri de plase pancreatice.

Tumori functionale: Aproximativ jumătate din NET pancreatice produce hormoni care sunt eliberati in sange si pot cauza simptome. Acestea sunt numite tumori functionale. Fiecare este numit pentru tipul de celule hormonale in care incepe:

Gastrinoame – provin din celule care produc gastrina. Aproximativ jumătate din gastrinoame sunt tipuri de cancer.

Insulinoame provin din celule care produc insulina. Cele mai multe insulinoame sunt benigne.

Glucagonomele provin din celule care produc glucagon. Majoritatea glucagonoamelor sunt tipuri de cancer.

Somatostatinomele provin din celule care produc somatostatina. Majoritatea somatostatinoamelor sunt tipuri de cancer.

VIPomas provin din celule care produc peptida intestinală vasoactivă (VIP). Majoritatea VIPomas sunt tipuri de cancer.

PPomas provin din celule care produc polipeptide pancreatice. Majoritatea PPomas sunt tipuri de cancer

Cele mai frecvente tipuri de NET funcționale sunt gastrinoamele și insulinoame. Celelalte tipuri apar foarte rar.

Tumorile non-functionale: Aceste tumori nu au suficienti hormoni în exces pentru a determina simptome. Ele sunt mult mai susceptibile de a fi cancer decât tumorile functionale. Pentru că ei nu fac exces de hormoni care determina simptome, acestea pot crește de multe ori destul de mari înainte de a fi găsite.

Tumorile carcinoide: Acestea sunt un alt tip de NET care rareori poate începe în pancreas, cu toate că acestea sunt mult mai frecvente la alte părți ale sistemului digestiv. Aceste tumori fac adesea serotonina (de asemenea, numit 5-HT) sau precursorul său, 5-HTP.

Tratamentul și perspectivele pentru tipurile de NET pancreatice depind de tipul tumorii specifice și etapa (gradul) tumorii, dar perspectivele sunt în general mai bune decât cele din cazurile de cancer pancreatice exocrine.

Excrecente benigne si precanceroase in pancreas

Nu toate excrescențele din pancreas sunt cancer. Unele creșteri sunt pur și simplu benigne (necanceroase), în timp ce altele ar putea deveni cancer in timp dacă sunt lăsate netratate (cunoscute sub numele precanceroase). Pentru că oamenii isi fac teste imagistice, cum ar fi scanarea CT mai des decât în trecut (pentru un număr de motive), aceste tipuri de cresteri pancreatice sunt acum găsite mai des.

Neoplasmele seroase chistice (SCNs) (de asemenea, cunoscute sub numele de cystadenomas seroase) sunt tumori care au saci (chisturi) umpluti cu lichid apos. SCNs sunt aproape întotdeauna benigne, iar cele mai multe nu au nevoie să fie tratate, cu excepția cazului în care acestea cresc mari sau cauzeaza simptome.

Neoplasme chistice mucinoase (MCNs) (de asemenea, cunoscute sub numele de cystadenomas mucinoase) sunt tumori care au chisturi umplute cu o substanță gelatinoasă numită mucina cu creștere lentă. Aceste tumori încep, de obicei, în corpul sau coada pancreasului. Deși nu sunt cancer, unele dintre ele pot progresa in cancer în timp, dacă nu sunt tratate. Fie ca aceste tumori sa fie eliminate sau pot fi doar urmărite îndeaproape în timp si depind de mai mulți factori, cum ar fi dimensiunea lor, rata de creștere, cum arata pe teste imagistice și în cazul în care cauzează simptome.

Neoplasme mucinoase intraductal papilar (IPMNs) sunt tumori benigne care cresc în conductele pancreatice. Ca MCNs, aceste tumori produc mucină și ele pot deveni, uneori, cancer dacă nu sunt tratate. Unele IPMNs pot fi doar urmărite îndeaproape în timp, dar ca și MCNs, unele ar putea avea nevoie să fie îndepărtate prin intervenție chirurgicală, dacă au caracteristici ingrijoratoare.Categorii:Tipuri de cancer

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: