Tumori stromale ovariene

Ce sunt tumorile stromale ovariene?

Aproximativ 1% din cazurile de cancer ovariene sunt tumori cu celule stromale ovariene. Mai mult de jumatate din tumori

Tumori stromale ovariene - Ghid cancer Medicinas

Tumori stromale ovariene – Ghid cancer Medicinas

stromale se găsesc la femeile în vârstă de peste 50 de ani, dar aproximativ 5% din tumori stromale apar la fete tinere.

Cel mai comun simptom al acestor tumori este sângerarea vaginala anormala. Acest lucru se întâmplă deoarece multe dintre aceste tumori produc hormoni feminini (estrogeni). Acesti hormoni pot provoca sangerari vaginale (cum ar fi o menstra) si porneste din nou dupa menopauza. La fete tinere, aceste tumori pot provoca, de asemenea perioadele menstruale și dezvoltarea sanilor înainte de pubertate.

Mai rar, tumorile stromale produc hormoni masculini (testosteron). În cazul în care se produc hormoni de sex masculin, tumorile pot cauza ca perioade menstruale normale să se oprească. Ele pot, de asemenea, face ca parul facial și de pe corp să crească mai mult. În cazul în care tumora stromală începe să sângereze, aceasta poate provoca dureri abdominale severe subite.

Tipuri de tumori stromale maligne includ tumorile de celule granuloase (cele mai frecvente tipuri), tumorile de granuloasă-tecale și tumori cu celule Sertoli-Leydig, care sunt de obicei considerate tipuri de cancer de grad scăzut. Thecomas și fibroamele sunt tumori stromale benigne. tumorile stromale canceroase sunt adesea descoperite într-un stadiu incipient și au o perspectivă bună, mai mult de 75% dintre paciente au supravietuit pe termen lung.

Chisturi ovariene

Un chist ovarian este o colectie de lichid in interiorul unui ovar. Cele mai multe chisturi ovariene apar ca o parte normală a procesului de ovulatie (eliberarea de ou) – acestea sunt numite chisturi functionale. Aceste chisturi dispar de obicei in cateva luni, fara nici un tratament. Dacă dezvoltați un chist, medicul dumneavoastră poate dori să-l verifice din nou după următorul ciclu (menstra) pentru a vedea dacă acesta a devenit mai mic.

Pentru un chist ovarian la o femeie care nu este la ovulatie (cum ar fi o femeie după menopauză sau o fată care nu a început perioada de menstra), medicul ar putea dori să facă mai multe teste. Medicul poate solicita, de asemenea, alte teste în cazul în care chistul este mare sau în cazul în care nu scade in câteva luni. Deși cele mai multe dintre aceste chisturi sunt benigne (necanceroase), un număr mic dintre ele ar putea avea cancer. Uneori, singura modalitate de a ști sigur dacă chistul este cancer, este, sa nu  fie scos prin interventii chirurgicale. Chisturile care par a fi benigne (bazate pe pe felul in care arata la testele imagistice) se pot observa cu examene fizice repetate și teste imagistice si eliminate cu interventii chirurgicale.

Care sunt factorii de risc pentru cancer ovarian?

Un factor de risc este ceva care schimbă șansa de a obține o boala precum cancerul. Diferite tipuri de cancer au diferiți factori de risc. De exemplu, expunerea neprotejata la soarele puternic este un factor de risc pentru cancerul de piele. Fumatul este un factor de risc pentru o serie de mai multe tipuri de cancer.

Dar factori de risc nu ne spun totul. Avand un factor de risc, sau chiar mai mulți factori, nu înseamnă că ai boala. Și mulți oameni care primesc boala nu a avut neaparat factori de risc cunoscuti. Chiar dacă o femeie cu cancer ovarian are un factor de risc, este foarte greu să știi cât de mult ca acel factor de risc sa fi cotribuit la obtinerea cancerului. Cercetatorii au descoperit o serie de factori specifici care schimba probabilitatea unei femei de a dezvolta cancer ovarian epitelial. Acesti factori de risc nu se aplica la alte tipuri mai puțin frecvente de cancer ovarian precum tumori cu celule germinale și tumorile stromale.

Factori de risc:

 • vârsta

 • obezitatea

 • istorie de reproducere

 • pilule de control al nașterii

 • chirurgia ginecologica

 • medicamente pentru fertilitate

 • androgenii

 • terapia cu estrogen și terapie cu hormoni

 • istoric familial de cancer ovarian, cancer de sân, cancer colorectal

 • sindroamede cancer in familie

 • sindromul de cancer ovarian si de san ereditar

 • sindromul hamartom tumora PTEN

 • cancer de colon nonpolipozic ereditar

 • sindromul Peutz-Jeghers

 • polipoza MUTYH-asociate

 • antecedente personale de cancer de san

 • pudra de talc

 • dieta

 • analgezice

 • fumatul și consumul de alcool

Care sunt factorii de risc pentru cancerul ovarian?

Vârsta

Riscul de a dezvolta cancer ovarian devine mai mare odată cu vârsta. Cancerul ovarian este rar la femeile mai tinere de 40 de ani. Majoritatea dezvolta cancer dupa menopauza. Jumatate din toate cazurile de cancer ovarian sunt gasite la femei de peste 63 de ani sau mai in varsta.

Obezitatea

Diferite studii au analizat relația dintre obezitate și cancerul ovarian. În general, se pare că femeile obeze (cele cu un indice de masa corporala de cel puțin 30), au un risc mai mare de a dezvolta cancer ovarian.

Istorie de reproducere

Femeile care au fost însărcinate și au dus sarcina la termen înainte de vârsta de 26 au un risc mai mic de cancer ovarian decat femeile care nu au realizat acest lucru. Riscul scade cu fiecare sarcina la termen. Femeile care au prima sarcină la termen după 35 de ani sau care nu au o sarcină la termen au un risc mai mare de cancer ovarian.

Alaptarea poate reduce riscul și mai mult.

Controlul nașterilor

Femeile care au folosit contraceptive orale (de asemenea, cunoscute sub numele de pastile anticonceptionale sau pilula) au un risc mai mic de cancer ovarian. Riscul mai mic se vede după doar 3 până 6 luni de utilizare a pilulei, iar riscul este mai mic cu cat de mult se foloseste pastile. Acest risc mai scăzut continua pentru mulți ani după ce pilula este oprită.

Un studiu recent a constatat ca femeile care au folosit acetat de medroxiprogesteron (DMPA sau Depo-Provera CI®), un contraceptiv hormonal injectabil, au avut un risc mai mic de cancer ovarian. Riscul a fost chiar mai mic dacă femeile l-au folosit timp de 3 sau mai multi ani.

Chirurgia ginecologica

Ligaturarea trompelor uterine (trompele legate) poate reduce riscul de a dezvolta cancer ovarian cu pana la doua treimi. Histerectomia (indepartarea uterului fără îndepărtarea ovarelor), de asemenea, pare să reducă riscul de cancer ovarian cu aproximativ o treime.

Medicamente pentru fertilitate

În unele studii, cercetătorii au descoperit că folosind citrat de clomifen adica medicamente pentru fertilitate (Clomid®) pentru mai mult de un an ar putea crește riscul de dezvoltare a tumorilor ovariene. Riscul pare a fi cel mai mare la femeile care nu au fost gravide în timpul acestui medicament. Medicamentele pentru fertilitate par să crească riscul tumorilor ovariene cunoscute sub numele „potențial scăzut malign” (descrisă în secțiunea „Ce este cancerul ovarian?”). Dacă luați medicamente pentru fertilitate, trebuie să discutați riscurile cu medicul dumneavoastră.

Cu toate acestea, femeile care sunt infertile pot prezenta un risc mai mare (comparativ cu femeile fertile), chiar dacă acestea nu folosesc medicamente pentru fertilitate. Acest lucru ar putea aparea pentru că ele nu au dus o sarcina la termen sau au utilizat pilule contraceptive (care sunt pentru protecție).

Hormonii adrogeni

Androgenii sunt hormoni de sex masculin. Danazolul, un medicament care crește nivelurile de androgeni, a fost legat de un risc crescut de cancer ovarian intr-un mic studiu. Într-un studiu mai mare, această legătură nu a fost confirmată, dar femeile care au luat hormoni androgeni s-au dovedit a avea un risc mai mare de cancer ovarian. Sunt necesare studii suplimentare cu privire la rolul androgenilor in cancerul ovarian.

Terapia cu estrogen și terapia cu hormoni

Unele studii recente sugereaza ca femeile care utilizează estrogeni dupa menopauza au un risc crescut de a dezvolta cancer ovarian. Riscul pare a fi mai mare la femeile care iau estrogen (fara progesteron) de mai mulți ani (cel puțin 5 sau 10). Riscul crescut este mai puțin sigur pentru femeile care au luat atât estrogen cat și progesteron.

Istoric familial de cancer ovarian, cancer de sân, cancer colorectal

Cancerul ovarian poate rula în familii. Riscul de cancer ovarian este mai crescut în cazul în care mama ta, sora, sau fiica are (sau a avut) cancer ovarian. Riscul devine, de asemenea, mai mare cu cat mai multe rude au avut cancer ovarian. Un risc crescut de cancer ovarian poate, de asemenea, veni din partea tatălui.

Un istoric familial de alte tipuri de cancer, cum ar fi cancerul colorectal și de sân este legat de un risc crescut de cancer ovarian. Acest lucru se datorează faptului că aceste tipuri de cancer pot fi cauzate de o mutație moștenită (modificare în anumite gene) care determină un sindrom de cancer in familie care creste riscul de cancer ovarian.

Sindroame de cancer de familie

Aproximativ 5 pana la 10% din cazurile de cancer ovarian reprezintă o parte a familiei cu sindroame de cancer care apar din modificările moștenite (mutații) în anumite gene.

Sân ereditar și sindromul de cancer ovarian

Acest sindrom este cauzat de mutatii mostenite in BRCA1 și BRCA2, precum și alte gene care nu au fost încă identificate. Acest sindrom este legat de un risc crescut de cancer de sân, precum și ovarian, al trompelor uterine dar și cancere peritoneale primare. Riscul de a avea alte tipuri de cancer, precum cancerul pancreatic și cancer de prostată, este de asemenea, crescut.

Mutatiile in BRCA1 și BRCA2 sunt, de asemenea, responsabile pentru cele mai multe tipuri de cancer ovarian mostenite. Când aceste gene sunt normale ele ajuta la prevenirea cancerului, realizand proteine care păstrează celulele de creștere in stare normala (acestea acționează ca suprimare tumorala). Dar, dacă ați moștenit o mutație (defect) într-una din aceste gene de la fiecare parinte, aceasta proteina de prevenire a cancerului este mai puțin eficace și șansele de a dezvolta cancer mamar și / sau creșterea de cancer ovarian sunt mai mari. Mutatiile in BRCA1 și BRCA2 sunt de aproximativ de 10 ori mai frecvente la cei care sunt evrei Ashkenazi decât cei din populatia generala din SUA.

Riscul pentru cancer ovarian la femei cu o mutatie BRCA1 se estimează a fi între 35% și 70%. Acest lucru înseamnă că, dacă 100 de femei au avut o mutatie BRCA1, între 35 și 70 ar face cancer ovarian. Pentru femeile cu mutatii BRCA2 riscul a fost estimat la între 10% și 30%, de 70 ani Aceste mutatii cresc, de asemenea, riscurile pentru carcinom peritoneal primar și carcinom la trompa uterina.Categorii:Tipuri de cancer

Etichete:, , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: