Cancerul ovarian

Ce este cancerul ovarian?

Cancerul ovarian incepe in ovare. Ovarele sunt glande de reproducere găsite doar la femele (femei). Ovarele produc

Cancer ovarian - Ghid cancer Medicinas

Cancer ovarian – Ghid cancer Medicinas

ouă (ovule) pentru reproducere. Ouăle călătoresc prin trompele uterine in uter unde se implanteaza si dezvoltă oul fecundat într-un fetus. Ovarele sunt, de asemenea, principala sursa de hormoni feminini estrogen si progesteron.

Ovarele sunt formate din 3 tipuri principale de celule. Fiecare tip de celulă se poate dezvolta într-un alt tip de tumoră:

Tumorile epiteliale încep de la celulele care acoperă suprafața exterioară a ovarului. Cele mai multe tumori ovariene sunt tumori cu celule epiteliale.

Tumorile cu celule germinale încep de la celulele care produc ouă (ovule).

Tumorile stromale încep de la celulele tesutului structural care fixează ovarul împreună și produc hormoni feminini estrogen și progesteron.

Cele mai multe dintre aceste tumori sunt benigne (non-canceroase) și nu se răspândesc dincolo de ovar. Tumorile benigne pot fi tratate fie prin eliminarea ovarului fie prin eliminarea unei parti din ovar care conține tumora.

Tumorile ovariene potențiale maligne (canceroasă) sau pre-maligne cu risc scăzut se pot raspandi (metastaze) la alte parti ale corpului si pot fi fatale.

Tumorile ovariene epiteliale benigne

Cele mai multe tumori ovariene epiteliale sunt benigne, nu se răspândesc si de obicei nu duc la boli grave. Există mai multe tipuri de tumori epiteliale benigne inclusiv cystadenomas seroase, mucinoase cystadenomas și tumorile Brenner.

Tumorile maligne potențial scăzut

Când sunt privite sub microscop, unele tumori epiteliale ovariene nu apar in mod evident pentru a fi canceroase. Acestea sunt numite tumori maligne cu potențial scăzut (tumori LMP). Ele sunt, de asemenea, cunoscute sub numele de cancer ovarian epitelial la limita. Acestea sunt diferite de cancerele ovariene tipice deoarece acestea nu cresc în țesutul de susținere de ovar (numit stroma ovariana). De asemenea, în cazul în care se răspândesc în afara ovarului, de exemplu, în cavitatea abdominală (burta), s-ar putea dezvolta pe mucoasa abdomenului, dar de multe ori nu se dezvolta în ea.

Tumorile LMP au tendința de a afecta femeile mai tinere decât cancerele ovariene tipice. Aceste tumori cresc lent și sunt mai puțin amenintatoare pentru viata decat cele mai multe tipuri de cancer ovarian. Tumorile LMP pot fi fatale, dar acest lucru nu este frecvent.

Tumorile ovariene epiteliale maligne

Tumorile epiteliale canceroase se numesc carcinoame. Aproximativ 85% pana la 90% din cazurile de cancer ovarian sunt carcinoame ovariene epiteliale. Când cineva spune că a avut cancer ovarian, spune de fapt, că a avut acest tip de cancer. Aceste celule tumoră au mai multe caracteristici (când sunt vizualizate la microscop) care pot fi utilizate pentru a clasifica carcinoamele ovariene epiteliale în diferite tipuri. Tipul seros este, de departe, cel mai comun, dar există și alte tipuri, cum ar fi mucinos, endometrioid și cu celule clare.

Dacă celulele arata ca nu este nici una din aceste patru subtipuri, tumora este numita nediferențiata. Carcinoamele ovariene epiteliale nediferențiate tind să crească și se răspândesc mai repede decât celelalte tipuri. Carcinoamele ovariene epiteliale sunt clasificate pe aceste subtipuri, dar li se acordă, de asemenea, un grad și o etapă.

Gradul clasifică tumora în funcție de cât de mult arată din tesutul normal pe o scară de la 1, 2, sau 3. De gradul 1 – carcinoame ovariene epiteliale arata mai mult tesut normal si tind sa aiba un prognostic mai bun (perspectivă). Gradul 3 al carcinoamelor ovariene epiteliale arata mai puțin tesut normal și, de obicei, au o perspectivă mai rea. Gradul 2 al tumorilor arata și acționează între gradele 1 și 3.

Etapa tumorii descrie cât de departe s-a extins tumora de la de unde a pornit în ovar. Tipurile de cancer ovarian epitelial tind să se răspândească în mucoasa și organele pelvisului si abdomenului (burta) in primul rand. Acest lucru poate duce la acumularea de lichid in cavitatea abdominala (ascita). După ce devin mai avansate, se pot răspândi la ficat si plamani, sau, mai rar, la creier, oase sau piele.

Alte tipuri de cancer care sunt similare cu cancerul ovarian epitelial

Carcinom peritoneal primar

Carcinomul peritoneal primar (PPC) este o formă rară de cancer în strânsă legătură cu cancerul ovarian epitelial. La chirurgie, arată la fel ca un cancer ovarian epitelial care s-a raspandit prin abdomen. Sub un microscop, PPC, de asemenea, arata la fel precum cancerul ovarian epitelial. Alte nume pentru acest cancer sunt extra-ovarian (adică în afara ovarului), carcinom primar peritoneal (EOPPC) și carcinom papilar seros de suprafață.

PPC pare să se dezvolte de la celulele din mucoasa de pelvis si abdomen. Această căptușeală se numește peritoneu. Aceste celule sunt foarte asemănătoare cu celulele de pe suprafata ovarelor si unii experti cred ca PPC ar putea începe în celulele mucoasei trompelor uterine.

Precum cancerul ovarian, PPC tinde să se răspândească de-a lungul suprafețelor de pelvis si abdomen, astfel încât este de multe ori  greu de spus de unde a pornit mai exact cancerul. Acest tip de cancer poate aparea la femeile care inca mai au ovarele lor, dar este de mai mult interes pentru femeile care au avut ovarele lor indepartate pentru a preveni cancerul ovarian. Acest tip de cancer  apare rar la barbati.

Simptomele PPC sunt similare cu cele de cancer ovarian, inclusiv dureri abdominale sau balonare, greață, vărsături, indigestie și o schimbare a tranzitului intestinal. De asemenea, precum cancerul ovarian, PPC poate crește concentrația sanguină a unui marker tumoral numita CA-125.

Femeile cu PPC, de obicei, primesc același tratament ca și cele cu cancer ovarian larg răspândit. Acesta ar putea include interventii chirurgicale pentru a îndepărta cât mai mult din cancer posibil (un proces numit debulking), urmate de chimioterapie ca cea prevăzută pentru cancerul ovarian. Perspectiva sa este similară cu cancerul ovarian pe scară largă.Categorii:Tipuri de cancer

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: