Cancer osos

Ce este cancerul osos?

cancer-osos

Cancer osos – Ghid Cancer Medicinas

Cele mai multe oase încep ca un cartilaj. Organismul stabilește apoi calciul în jos pe cartilaj pentru a forma oase. După ce osul este format, ceva cartilaj rămâne la capete pentru a acționa ca un tampon între oase. Acest cartilaj, împreună cu ligamentele și alte țesuturi conecteaza oasele pentru a forma o articulație. La adulți, cartilajul se gaseste in principal la sfârșitul unor oase, ca parte a unei îmbinări. De asemenea, este văzut în capul pieptului unde coastele întâlnesc sternul (pieptul) , în unele părți ale feței (traheea, laringele), si in partea exterioară a urechii unde sunt și alte structuri care conțin cartilaj.

Osul în sine este foarte greu și puternic. Unele oase sunt în măsură să sprijine pana la 12.000 de pounds pe centimetru pătrat. Este nevoie de 1200 pana la 1.800 de pounds de presiune pentru a rupe femurul (osul coapsei). Osul în sine conține două tipuri de celule. Osteoblastul este celula care stabilește osul nou, iar osteoclastul este celula care dizolvă osul vechi. Osul, de multe ori, pare ca nu se schimba prea mult, dar adevărul e că este foarte activ. De-a lungul anilor , noile oase întotdeauna se formează în timp ce vechiul os se dizolva.

În unele oase maduva este singurul tesut gras. Măduva în alte oase este un amestec de celule adipoase și celule hematopoietice. Celulele hematopoietice produc celule rosii din sange, celule albe si trombocite. Alte celule din măduva includ celule plasmatice, fibroblaste și celule reticuloendoteliale.

Celulele de la oricare din aceste tesuturi se pot dezvolta intr-un cancer.

Tipuri de tumori osoase

În majoritatea cazurilor , atunci când cineva cu cancer afla că are cancer în oase, medicul ii vorbeste despre un cancer care s-a extins la oase din altă zona. Acest lucru se numește cancer metastatic. Se poate observa în diferite tipuri de cancer avansat, cum ar fi cancerul de sân, cancerul de prostată și cancer pulmonar. Când aceste tipuri de cancer in maduva osoasa sunt privite la microscop, acestea arata in tesut ca celula canceroasa a venit din alt loc. De exemplu, dacă cineva are cancer pulmonar, care s-a extins la oase, celulele cancerului din oase arata in continuare și acționează ca celulele cancerului pulmonar. Ele nu par sau acționează ca celulele canceroase osoase, chiar dacă acestea sunt în oase. Deoarece aceste celule canceroase încă acționează ca celulele cancerului pulmonar, ele trebuie totuși să fie tratate cu medicamente care sunt folosite pentru cancerul pulmonar.

Alte tipuri de cancer, care sunt uneori numite „tipuri de cancer osoase” încep în celulele de sânge ale maduvei osoase – nu în osul în sine. Cel mai frecvent tip de cancer care incepe in maduva osoasa si cauzeaza tumori osoase se numeste mielom multiplu. Un alt cancer care incepe in maduva osoasa este leucemie, dar este, în general, considerat un cancer de sânge, mai degrabă decât un cancer osos. Uneori limfoamele, care cel mai adesea pornesc din ganglionii limfatici, pot începe în măduva osoasă. Mielom multiplu, limfom, leucemie nu sunt discutate în acest document. Pentru mai multe informații despre aceste tipuri de cancer, consultați documentul individual pentru fiecare.

O tumoare osoasa primara începe în osul din sine. Adevăratele (sau primarele) tipuri de cancer osoase sunt numite sarcoame. Sarcoamele sunt cancere care incepe in oase, mușchi, țesut fibros, vase de sânge, țesut gras, precum și alte țesuturi. Acestea se pot dezvolta oriunde în organism.

Există tipuri diferite de tumori osoase. Numele lor se bazează pe zona de os sau țesutul înconjurător, care este afectat și de tipul de celule care formează tumora. Unele tumori osoase primare sunt benigne (necanceroase), iar altele sunt maligne (canceroase). Cele mai multe tipuri de cancer osoase sunt sarcoame.

Tumori osoase benigne

Tumorile benigne nu se imprastie in alte tesuturi si organe și  nu pun, de obicei viata in pericol. Ele sunt în general vindecate prin intervenție chirurgicală. Tipurile de tumori benigne osoase includ:

  • Osteoma osteoid

  • Osteoblastom

  • Osteochondroma

  • Enchondroma

  • Chondromyxoid fibrom.

Aceste tumori benigne nu sunt discutate mai departe in acest document, care se limitează la forme de cancer osos.

Tumori osoase maligne

Osteosarcomul: Osteosarcomul (sarcomul osteogenic) este cel mai frecvent cancer osos primar. Acest tip de cancer începe în celulele osoase. Apare cel mai frecvent la persoanele tinere cu vârste cuprinse între 10 și 30 ani, dar aproximativ 10% din cazurile de osteosarcom se dezvolta la oameni cu varsta intre 60 si 70. Este rar la persoanele de vârstă mijlocie și este mai frecvent la barbati decat femei. Aceste tumori se dezvolta cel mai adesea la oasele de brate, picioare sau pelvis.

Chondrosarcoma este un cancer al celulelor cartilaginoase. Acesta este al doilea cancer osos primar cel mai frecvent. Acest tip de cancer se gaseste rar la persoanele mai tinere de 20, dar dupa varsta de 20 ani riscul de a avea un chondrosarcoma merge până la aproximativ varsta de 75. Femeile obține acest tip de cancer la fel de des ca si barbatii.

Chondrosarcomas se poate dezvolta oriunde există cartilaj. Cele mai multe se dezvolte la oase, cum ar fi pelvis, osul piciorului sau bratului . Ocazional, chondrosarcoma va dezvolta în trahee, laringe, și peretele toracic. Alte site-uri sunt scapula (omoplatul), coaste, sau craniul.

Tumorile benigne (necanceroase) de cartilaj sunt mai frecvente decât cele maligne. Acestea sunt numite enchondromas. Un alt tip de tumoră benignă care are cartilaj este o proiecție osoasă limitată de cartilaj numită osteochondroma. Aceste tumori benigne rareori se transforma in cancer. Există o șansă puțin mai mare de cancer in curs de dezvoltare la persoanele care au multe dintre aceste tumori.

Chondrosarcomas sunt clasificate pe grade, care masoara cat de repede cancerele cresc. Nota este atribuită de catre patolog (un medic special instruit pentru a examina și a diagnostica probe de țesut la microscop).Un grad mai scăzut, mai lent, cancerul creste. Când un cancer este în creștere lentă, sansa ca acesta se va răspândi este mai mică și astfel perspectivele sunt mai bune. Cele mai multe sunt fie chondrosarcomas de grad scăzut (clasa I) fie de grad intermediar (gradul II). De grad înalt (de gradul III) chondrosarcomas, care sunt cel mai probabile să se răspândească, sunt mai rare.

Unele chondrosarcomas au caracteristici distinctive sub microscop. Aceste variante de condrosarcom pot avea un prognostic diferit (perspectivă) decât chondrosarcomas obișnuite.

Dediferențiatele chondrosarcomas încep ca chondrosarcomas tipice, dar apoi unele părți ale tumorii se modifica la nivel de celule, cum ar fi cele ale unui sarcom de grad înalt (forma de grad ridicat de histiocitom fibros malign – osteosarcom, fibrosarcom). Această variantă de condrosarcom tinde sa apara la pacientii mai in varsta si este mai agresiv decât de obicei.

Chondrosarcomas cu celule clare sunt rare si cresc lent. Acestea rareori se raspandesc in alte parti ale corpului, cu excepția cazului în care s-au întors deja de mai multe ori în locația originală.

Mezenchimale de chondrosarcomas (meh-ZEN-KIH-MUL) pot crește rapid, dar, ca  tumori Ewing, sunt sensibile la tratamentul cu radiatii si chimioterapie.

Tumora Ewing:

Ewing tumora este al treilea cel mai frecvent cancer de osos primar, iar al doilea cel mai frecvent la copii, adolescenti si adulti tineri. Acest tip de cancer (de asemenea, numit sarcomul Ewing), este numit dupa medicul care a descris-o pentru prima data in 1921, Dr. James Ewing. Cele mai multe tumori Ewing se dezvolta în oase, dar ele pot începe în alte țesuturi și organe. Cele mai comune locuri pentru acest cancer sunt pelvisul, peretele toracic (cum ar fi nervurile sau omoplați), oasele lungi ale picioarelor sau brațelor. Acest tip de cancer apare cel mai frecvent la copii și adolescenți și este rar intalnit la adulți în vârstă de 30ani. Tumorile Ewing apar cel mai frecvent la persoanele de culoare alba si sunt foarte rare in randul afro-americani si Asia.

Histiocitom malign fibros: malign histiocitom fibros (MFH) incepe mai degraba in tesuturile moi (țesuturi conjunctive, cum ar fi ligamentele, tendoanele, grasimi, si muschi), decât în oase. Acest tip de cancer este, de asemenea, cunoscut sub numele de sarcom nediferențiat pleomorfic, mai ales atunci când începe în țesuturile moi. Când MFH apare în oase, acesta afectează de obicei picioarele (de multe ori în jurul genunchilor) sau bratele. Acest tip de cancer apare cel mai frecvent la adultii de varsta inaintata si de varsta mijlocie si este rara in randul copiilor. MFH tinde să crească la nivel local, dar se poate raspandi la zone îndepărtate, cum ar fi plamanii.

Fibrosarcomul: Acesta este un alt tip de cancer care se dezvolta mai frecvent la nivelul țesuturilor moi decât o face în oase. Fibrosarcomul apare de obicei la adulti de varsta inaintata si de varsta mijlocie. Oasele din picioare, brate, și maxilarul sunt cel mai des afectate.

Tumora cu celule gigant a osului: Acest tip de tumoare osoasa primara are 2 forme, benigne și maligne. Benigna (non-canceroasă) este cea mai comună. Tumorile osoase cu celule gigant afectează în mod obișnuit piciorul (de obicei aproape de genunchi) sau brațele adulților tineri și de vârstă mijlocie. Nu se  răspândeste in zonele la distanta, dar au tendința de a reveni de unde au plecat după o intervenție chirurgicală (aceasta se numește recidivă locală). Acest lucru se poate repeta de mai multe ori. Cu fiecare recidivă, tumora devine mult mai probabil sa se raspandeasca si in alte parti ale corpului. Rar, o tumora osoasa cu celule gigant maligne se raspandeste in alte parti ale corpului fără ca mai întâi sa fie recurentă la nivel local.

Chordoma: Această tumoră primară a osului apare de obicei la baza craniului și oasele coloanei vertebrale. Se dezvolta cel mai frecvent la persoanele in varsta de 30 de ani si este de doua ori mai frecventa la barbati decat la femei. Chordomas tinde sa creasca lent si de multe ori nu se imprastie in alte parti ale corpului, dar ea vine adesea înapoi în aceeași zonă, dacă nu este eliminata complet. Ganglionii limfatici, plamanii si ficatul sunt cele mai frecvente zone de răspândire tumorii secundare.

Alte tipuri de cancer care se dezvolta in oase:

Non-Hodgkin

Limfomul non-Hodgkin, în general, se dezvoltă în ganglionii limfatici, dar uneori începe în os. Limfomul non-Hodgkin primar al osului este adesea o boală larg răspândită, deoarece mai multe zone din organism sunt de obicei implicate. Perspectiva este similara cu alte limfoame non-Hodgkin de același subtip și scena. Pentru limfomul primar al osului se administrează același tratament ca pentru limfoame, care încep în ganglionii limfatici – dar acesta nu este tratat ca un sarcom osos primar. Pentru mai multe informații a se vedea documentul pentru limfom non-Hodgkin.

Mielom multiplu

Mielomul multiplu se dezvoltă aproape întotdeauna în oase, dar medicii nu consideră că este un cancer osos primar, deoarece se dezvolta din celulele plasmatice din maduva osoasa (partea moale interioara a unor oase).

Deși provoacă distrugerea osoasă, acesta nu mai este un cancer osos ci mai mult leucemie. Acesta este tratat ca o boală larg răspândită. Uneori, mielomul pot fi găsit mai întâi ca o singură tumoră (numită plasmocitom) într-un singur os, dar de cele mai multe ori se va răspândi până în măduva altor oase.Categorii:Tipuri de cancer

Etichete:, , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: