Cancerul vulvar

Ce este cancerul vulvar?

Cancerul vulvar

Cancerul vulvar – Ghid Cancer Medicinas

Vulva este partea exterioară a organelor genitale feminine . Vulva include deschiderea vaginului ( uneori numit vestibul) , labiile ( buzele exterioare ) ,labiile mici ( buze interioare ) , și clitorisul .

În jurul orificiului vaginal , exista 2 seturi de pliuri cutanate . Setul intern , adica labiile mici ,acestea sunt mici și fără păr . Setul exterior , labiile mari , sunt mai mari , cu par dispus pe suprafața exterioară . Labiile mici si mari se intalnesc, avand rolul sa protejeze deschiderea vaginala și , chiar deasupra si in fata vaginului, deschiderea uretrei ( tubul scurt care transporta urina din vezica urinara ) . Glandele Bartholin sunt găsite chiar în interiorul deschiderii vaginului – una pe fiecare parte . Aceste glande produc un lichid de genul mucusului, asta actionand ca un lubrifiant in timpul actului sexual .

La partea din față a vaginului , se întâlnesc labiile mici pentru a forma cuta mică de piele numita preput . Clitorisul este sub preput . Clitorisul este o structură de aproximativ ¾ inch de tesut extrem de sensibil , care se umple cu sânge în timpul stimulării sexuale . Labiile mici se intalnesc, de asemenea , la un loc imediat sub deschiderea vaginala, numit perineu .Dincolo de perineu este anusul , care comunica cu rectul. Spatiul dintre vagin și anus este numit perineu .

Cancerul de vulvă ( de asemenea , cunoscut sub numele de cancer vulvar ) afectează cel mai adesea marginile interioare ale labiilor mari sau ale labiilor mici . Cancerul apare mai rar pe clitoris sau in glandele Bartholin.

Tipuri de cancer vulvar

  1. Carcinoamele cu celule scuamoase

Cele mai multe tipuri de cancer ale vulvei sunt carcinoame cu celule scuamoase . Acest tip de cancer incepe in celulele scuamoase , principalul tip de celule ale pielii . Există mai multe subtipuri de carcinom cu celule scuamoase :

Tipul keratinizant este cel mai frecvent , și apare de obicei la femei mai in varsta , și nu este legat de infecția cu virusul papiloma uman ( HPV )

Tipuri de Basaloid și verucoase sunt mai puțin frecvente , si sunt tipurile mai des găsite la femeile tinere cu infectii HPV .

Carcinomul verucos este un subtip neobișnuit care este important să se recunoască , pentru că are o creștere lentă și tinde să aibă un prognostic bun . Acest tip de cancer arata ca un neg mare și este nevoie de o biopsie pentru a determina daca aceasta nu este o creștere benignă ( non-canceroase ) .

  1. Adenocarcinomul

Cancerul care incepe in celulele glandei se numește adenocarcinom . Aproximativ 8 din fiecare 100 de tipuri de cancer vulvar sunt adenocarcinoame . Adenocarcinoamele vulvare incep de cele mai multe ori în celulele glandelor Bartholin . Aceste glande se găsesc doar în interiorul deschiderii vaginului . Un cancer al glandei Bartholin este ușor de confundat cu un chist ( acumulare de lichid la nivelul glandei ) , astfel încât o întârziere în diagnosticul clar este destul de frecventa. Cele mai multe tipuri de cancer ale glandelor Bartholin sunt adenocarcinoame . Adenocarcinoamele se pot forma, de asemenea , în glandele sudoripare ale pielii vulvare .

Boala Paget a vulvei este o afecțiune în care celulele din care se dezvolta adenocarcinomul se găsesc în stratul superior al pielii vulvare . Până la 25 % din pacientii cu boala Paget vulvara,prezinta, de asemenea, un adenocarcinom vulvar invaziv ( într-o glandă sudoripara sau glanda Bartholin ) . La restul pacientilor celulele canceroase se gasesc numai in stratul superior al pielii și nu au crescut în țesuturile profunde.

3.  Melanomul

Melanoamele sunt tipuri de cancer care se dezvolta din celulele producatoare de pigment care dau culoarea pielii . Ele sunt mult mai frecvente la zonele expuse la soare ale pielii , dar pot începe si in alte zone , cum ar fi nivelul vulvei. Melanoamele vulvare sunt rare , aproximativ 6 din fiecare 100 de tipuri de cancer vulvar fiind un melanom . Mai multe informații despre melanom putem gasi în documentul nostru “Cancerul de piele – Melanomul”

  1. Sarcomul

Un sarcom este un cancer care incepe in celulele din care sunt alcatuite oasele , muschii, sau țesutul conjunctiv . Mai puțin de 2 din fiecare 100 de tipuri de cancer vulvar sunt sarcoame . Spre deosebire de alte tipuri de cancer ale vulvei , sarcoame vulvare pot apărea la femei de orice varsta , inclusiv în copilărie .

  1. Carcinomul cu celule bazale

Carcinomul cu celule bazale , cel mai frecvent tip de cancer de piele , apare mai adesea pe zonele expuse la soare ale pielii . El apare foarte rar pe vulva .

Care sunt factorii de risc pentru cancerul vulvar ?

Există diferite tipuri de factori de risc . Unele, cum ar fi varsta sau rasa , nu pot fi modificati . Altele pot fi legate de Cancer vulvaralegerile personale , cum ar fi fumatul, alcoolul , sau dieta . Unii factori influențează riscul mai mult decât altii . Dar factorii de risc nu determina totul . Avand un factor de risc , sau chiar mai multi , nu înseamnă că o persoană va dezvolta boala . De asemenea , daca nu are niciun factor de risc, nu inseamna ca a scapat complet de sansele de a face boala.

Deși mulți factori de risc cresc sansele de a dezvolta cancer vulvar , cele mai multe femei cu aceste riscuri nu-l dezvolta. Unele femei care nu au niciun factor de risc aparent dezvolta cancer vulvar . Atunci când o femeie dezvolta cancer vulvar , nu se poate spune cu certitudine că un anumit factor de risc a fost cauza .

Vârsta

Riscul de cancer vulvar creste la femeile in varsta . Mai puțin de 20 % din cazuri sunt la femeile mai tinere de 50 de ani , iar mai mult de jumatate apar la femeile cu varsta de peste 70 de ani. Media de varsta a femeilor diagnosticate cu cancer vulvar invaziv este de 70 , în timp ce femeile diagnosticate cu cancer vulvar non-invaziv au o medie de aproximativ 20 de ani mai putin fata de primele.

Rasă și sex

Tumorile carcinoide sunt mai frecvente in randul afro-americanilor decat in randul albilor .Totodata prognosticul nu este la fel de bun pentru afro-americani . Cercetatorii nu știu încă motivul pentru acest lucru . Tumorile carcinoide sunt , de asemenea mai frecvente la femei decat la barbatiCategorii:Tipuri de cancer

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: