Cancerul vaginal

Ce este cancerul vaginal?

Cand este vorba de cancerul vaginal situatia este diferita.Vaginul este un tub de 3 la 4 inch (7½- la 10 cm). Se numește si canalul de naștere. Vaginul pleaca de la nivelul colului uterin (partea inferioară a uterului) pentru a se deschide la nivelul vulvei (organele genitale externe ale femeii). Vaginul este căptușit cu un strat de celule plate numite celule scuamoase. Acest strat de celule este, de asemenea, numit epiteliu (sau epitelial), pentru că este formată din celule epiteliale.

Peretele vaginal sub epiteliu este format din țesut conjunctiv, țesut muscular, vase limfatice și nervi. Vaginul este de obicei adunat si pereții se ating reciproc. Peretii vaginali au multe pliuri care ajută sa tina vaginul deschis și extins in timpul actului sexual sau la nașterea unui copil. Glandele din apropierea deschiderii vaginului secreta mucus pentru a menține mucoasa vaginală umedă.

Cancer vaginal

Cancer vaginal – Ghid Cancer Medicinas

Există mai multe tipuri de cancer vaginal:

* carcinom cu celule scuamoase

* adenocarcinom

* melanomul

* sarcom

* alte tipuri de cancer

Tipuri de cancer vaginal

Există mai multe tipuri de cancer vaginal.

Carcinom cu celule scuamoase

Aproximativ 70 din fiecare 100 de cazuri de cancer vaginal sunt carcinoame cu celule scuamoase. Aceste tipuri de cancer incep in celulele scuamoase care formează căptușeala epiteliului vaginal. Aceste tipuri de cancer sunt mai frecvente în zona superioară a vaginului, în apropierea colului uterin. Cazurile de cancer cu celule scuamoase al vaginului de multe ori se dezvolta lent. Mai întâi, o parte din celule normale ale vaginului incep modificări pre-canceroase. Apoi o parte din celulele pre-canceroase se transforma in celule canceroase. Acest proces poate dura mai mulți ani.

Termenul medical cel mai des folosit pentru această condiție precanceroasa este neoplazie vaginala intraepiteliala (VAIN). „Intraepitelială” înseamnă că celulele anormale se găsesc numai în stratul de suprafață al pielii vaginale (epiteliu). Există 3 tipuri de VAIN: VAIN1, VAIN2 și VAIN3, 3 indicând mai departe progresia spre un cancer adevărat. VAIN apare mai frecvent la femeile care au avut de uter eliminat (histerectomie) și care au fost tratate anterior pentru cancer de col uterin sau pre-cancer.

În trecut, termenul de displazie a fost folosit în loc de VAIN. Acest termen este folosit mult mai puțin in prezent. Atunci când vorbim despre displazie, există de asemenea, o serie de creștere a progresului spre cancer – primul displazie usoara; următor displazie moderată și apoi displazie severa.

Adenocarcinomul

Cancerele care încep în celulele glandei sunt numite adenocarcinoame. Aproximativ 15 din fiecare 100 de cazuri de cancer vaginal sunt adenocarcinoame. Tipul obișnuit de adenocarcinom vaginal de obicei se dezvolta la femeile cu varsta peste 50 de ani. Un tip de cancer, numit adenocarcinom cu celule clare, apare mai frecvent la femeile tinere, care au fost expuse la dietilstilbestrol (DES) în uter (când au fost în pântecele mamei lor). (A se vedea secțiunea pentru cancerul vaginal pentru mai multe informații cu privire la DES și carcinom cu celule clare.)

Melanomul

Melanoamele se dezvolta din celulele producatoare de pigment, care dau culoarea pielii fiecaruia. Aceste tipuri de Cancerul Vaginalcancer, de obicei, se găsesc pe zonele pielii expuse la soare, dar se pot forma si în organele interne, vagin sau altele. Aproximativ 9 din fiecare 100 de cazuri de cancer vaginal sunt melanoame. Melanomul tinde să afecteze porțiunea inferioară sau exterioară a vaginului. Tumorile variază foarte mult în dimensiune, culoare și model de creștere. Mai multe informații despre melanom pot fi găsite în documentul nostru pentru cancer de piele.

Sarcom ca tip de cancer vaginal

Sarcoamele sunt tipuri de cancer care incep in celulele osoase, muschi, sau in țesutul conjunctiv. Până la 4 din fiecare 100 de cazuri de cancer vaginal sunt sarcoame. Aceste tipuri de cancer se formează adânc în peretele vaginului, nu pe suprafața sa. Există mai multe tipuri de sarcoame vaginale. Rhabdomyosarcoma este cel mai frecvent tip de sarcom vaginal. Este cel mai adesea găsit la copii și rar la adulti. Un sarcom numit leiomiosarcom este văzut mai des la adulti. Acesta tinde să apară la femeile cu varsta peste 50 de ani.

Alte tipuri de cancer

Cancerele care pornesc în vagin sunt mult mai puțin frecvente decât cancerele care pornesc din alte organe (cum ar fi de col, uter, rect, sau vezică) și apoi răspândit în vagin. Aceste tipuri de cancer sunt denumite după locul de unde au pornit. De asemenea, un cancer care implică atât colul uterin și vagin este considerat un cancer de col uterin. De asemenea, în cazul în care cancerul implică atât vulva și vaginului, este considerat un cancer vulvar.

Care sunt factorii de risc pentru cancerul vaginal?

Diferite tipuri de cancer au diferiți factori de risc. De exemplu, expunerea pielii la lumina puternică a soarelui este un factor de risc pentru cancer de piele. Fumatul este un factor de risc pentru multe tipuri de cancer.

Oamenii de stiinta au descoperit ca anumiti factori de risc face o femeie sa dezvolte cancer vaginal. Dar multe femei cu cancer vaginal nu au nici un factor de risc aparent. Și chiar dacă o femeie cu cancer vaginal are unul sau mai mulți factori de risc, este imposibil de a ști sigur cât de mult acel factor de risc a contribuit la cauza producerii cancerului.

Vârsta in riscurile cancerului vaginal

Cancerul cu celule scuamoase al vaginului apare mai ales la femeile mai în vârstă. Doar 15% din cazuri se regăsesc in cazul femeilor mai tinere de 40 de ani. Aproape jumătate din cazuri apar la femeile care sunt in vârstă de 70 de ani sau mai mult.

Dietilstilbestrol (DES)

DES este un medicament hormonal care a fost dat unor femei pentru a preveni avortul spontan între anii 1940 și 1971. Femeile ale caror mame au luat DES (in timpul sarcinii cu ele) au dezvoltat adenocarcinom cu celule clare, de col uterin sau vagin mai des decât ar fi de așteptat în mod normal. Există aproximativ 1 caz de acest tip de cancer din 1000 fiice de femei care au luat DES în timpul sarcinii. Acest lucru înseamnă că aproximativ 99,9% din fiicele DES nu dezvolta acest tip de cancer.

Adenocarcinom DES cu celule clare este mai frecvent în vagin decât in colul uterin. Riscul pare să fie cel mai mare la femeile ale căror mame au luat droguri în timpul primelor 16 săptămâni de sarcină. Varsta lor medie atunci când sunt diagnosticate este de 19 ani. Deoarece utilizarea de DES în timpul sarcinii a fost oprit de către FDA în 1971, chiar și cele mai tinere fiice cu DES, care au peste 35 si au trecut de varsta cu cel mai mare risc. Dar o femeie nu este în siguranță de la un cancer DES la nicio varsta. Medicii nu știu exact cât de mult femeile rămân cu acest risc.

Fiicele DES au un risc crescut de a dezvolta carcinoame cu celule clare, dar femeile nu trebuie să fie neaparat expuse la DES pentru de a se dezvolta. De fapt, femeile au fost diagnosticate cu acest tip de cancer înainte ca DES sa fie inventat.

Fiicele DES au, de asemenea, mai multe sanse de a avea displazie de grad inalt de col uterin (CIN 3) și displazie vaginala (VAIN 3) în comparație cu femeile care nu au fost niciodată expuse.

Virusul papiloma uman in cancerul vaginal

Virusul papiloma uman (HPV) este un grup de mai mult de 150 de virusuri înrudite. Ele sunt numite virusuri papilloma deoarece unele dintre ele provoacă un tip de creștere numit papiloma. Papiloamele sunt mai cunoscute sub numele de negi si nu sunt tipuri de cancer.

Diferite tipuri de HPV pot provoca diferite tipuri de veruci în diferite părți ale corpului. Unele tipuri determina negii comuni pe mâini și picioare. Alte tipuri tind să cauzeze veruci la nivelul buzelor sau a limbii.

Virusul Papiloma - HPV

Anumite tipuri de HPV pot infecta femeia extern și dar organele genitale masculine, zona anala, provocand negi crescuti in dimensiune. Aceste leziuni pot fi abia vizibile și acestea pot fi de mai multe dimensiuni. Termenul medical pentru negii genitali este condyloma acuminatum. Două tipuri de HPV, HPV 6 și HPV 11, determina cele mai multe cazuri de veruci genitale. Aceste două tipuri sunt rareori legate de cance, și așa sunt denumite HPV cu risc scazut.

Alte tipuri de HPV au fost legate de cancerul de col uterin și vulva la femei, cancerul penisului la bărbați, și cancerul de anus și al gâtului (la barbati si femei). Acestea sunt cunoscute ca tipuri de risc ridicat de HPV și includ HPV 16, HPV 18, HPV 31, dar și altele. Infectia cu HPV cu un grad ridicat de risc poate produce semne vizibile până la schimbari pre-canceroase sau cancer dezvoltat.

HPV poate fi transmis de la o persoană la alta în timpul contactului piele-pe-piele. O modalitate de HPV se transmite prin sex este, inclusiv vaginal și anal și chiar sexul oral.

Până la 9 din 10 din cancerele vaginale si pre-cancere (neoplazie vaginala intraepiteliala – VAIN) sunt legate de infectia cu HPV.

Vaccinurile au fost dezvoltate pentru a preveni infectarea cu câteva tipuri de HPV. Chiar acum, două vaccinuri diferite de HPV au fost aprobate pentru utilizare in Statele Unite de Food and Drug Administration (FDA): Gardasil ® și Cervarix.

Cancerul de col uterin

Având cancer de col uterin sau pre-cancer (neoplazie intraepiteliala de col uterin sau displazie de col uterin) creste riscul unei femei de cancer cu celule scuamoase vaginale. Acest lucru se intampla cel mai probabil din cauza cancerelor cervicale si vaginale cu factori de risc similari, cum ar fi infectia cu HPV si fumatul.

Unele studii sugereaza ca tratarea cancerului de col uterin cu radioterapie poate crește riscul de cancer vaginal, dar acest lucru nu a fost observat în alte studii, iar chestiunea rămâne nerezolvată.

Fumatul

Fumatul de tigari dubleaza riscul unei femei de a avea cancer vaginal.

Alcoolul

Consumul de alcool ar putea ridica riscul de cancer vaginal. Un studiu al femeilor alcoolice a constatat mai multe cazuri de cancer vaginal, peste așteptări. Dar acest studiu a fost greșit, pentru că nu evidentia si alți factori care pot modifica riscul, cum ar fi fumatul si infectia cu HPV. Un studiu mai recent, care a luat acești alti factori de risc în considerare, a găsit un risc scazut de cancer vaginal la femeile care nu beau alcool deloc.

Virusul imunodeficientei umane

Infecția cu HIV (virusul imunodeficientei umane), virusul care provoaca SIDA, de asemenea, creste riscul de cancer vaginal.

Iritații vaginale

La unele femei, ligamentele pelviene sunt foarte întinse, pot să deformeze concav uterul in vagin și se pot chiar extinde in afara vaginului. Această condiție se numește prolaps uterin și poate fi tratată prin chirurgie și prin purtarea unei pesar, un dispozitiv pentru a menține uterul în loc. Unele studii sugerează că pe termen lung iritarea (cronică) a vaginului la femeile care utilizează un pesar poate crește ușor riscul de cancer vaginal cu celule scuamoase. Dar această asociere este extrem de rara și nici studiile nu au dovedit în mod concludent că pesarii provoca de fapt cancer vaginal.Categorii:Tipuri de cancer

Etichete:, , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: