Cancerul limfatic

Ce este cancerul limfatic?

Cum functioneaza sistemul simfatic si care este rolul lui?

Sistemul imfatic

Cancer limfatic – Ghid Cancer Medicinas

Corpurile noastre au o rețea de vase limfatice și ganglioni limfatici. Cancerul limfatic poate avaria aceasta rețea care este parte a sistemului imunitar al organismului nostru. Aceasta retea colectează fluid, deșeuri și alte lucruri (cum ar fi virusi si bacterii), care sunt în țesuturile organismului, in afara fluxului sanguin.

Vasele limfatice sunt precum venele care colectează și transportă sângele prin corp. Dar, în loc de a transporta sângele, aceste vase transporta lichidul limpede apos numit limfa.

Fluxurile de lichid limfatic de pe peretii capilarelor scaldă celulele tesutului corpului. Ele poartă oxigenul si alte elemente nutritive catre celule și antrenează reziduurile, cum ar fi dioxidul de carbon (CO2) astfel încât curg din celule. Fluidul limfatic conține, de asemenea, celule albe din sange, ceea ce ajuta in lupta impotriva infectiilor.

Limfa provoca umflarea în cazul în care nu a fost drenata într-un fel. Acesta este rolul vasele limfatice. Vasele limfatice aduna lichidul limfatic din jurul celulelor si il trimite spre piept. Acolo, lichidul limfatic se colectează într-un vas mai mare care se scurge într-un vas de sange aproape de inima.

Umflarea ganglionilor limfatici

Când există o problemă în apropierea ganglionului limfatic, cum ar fi infectii, leziuni, sau cancer, nodul sau grupul de ganglioni limfatici în acea zonă se pot umfla sau mări pe măsură ce lucrează pentru a filtra celulele „rele”. Acest lucru poate fi numit limfadenopatie . Umflarea ganglionilor limfatici vă spun că ceva nu este în regulă, dar alte simptome ajuta la identificarea problemei. De exemplu, durerile de urechi, febră, și prezenta ganglionilor limfatici in ureche sunt indicii că ati putea avea o infectie a urechii sau receala.

Unele zone în care ganglioni limfatici de obicei se umflă sunt la nivelul gâtului, abdomenului și in zonele axilare. In cele mai multe cazuri, doar o singură zonă a ganglionilor se umflă la un moment dat. Când mai mult de o zonă de ganglioni limfatici este umflata se numește limfadenopatie generalizată. Unele infecții (cum ar fi amigdalita streptococica si varicela), anumite medicamente, boli ale sistemului imunitar, precum si tipuri de cancer, cum ar fi limfomul și leucemia pot provoca acest tip de umflare. Medicul va căuta mai multe informatii pentru a descoperi cauza umflarii. Umflarea ganglionilor limfatici este adesea cauzata de altceva decât de cancer.

Cancer în ganglionii limfaticicancer ganglioni limfatici

Cancerul poate apărea în ganglionii limfatici în două moduri: el poate porni fie acolo sau se poate ajunge acolo din altă parte.

Cancerul care incepe in ganglionii limfatici este numit limfom. Puteți citi mai multe despre limfomul numit Hodgkin și limfom non-Hodgkin.

De cele mai multe ori, cancerul pornește în altă parte și apoi se extinde la ganglionii limfatici. Acesta este punctul central al acestei secțiuni.

Cum se extinde cancerul la ganglionii limfatici?

Cancerul se poate raspandi, de unde a pornit (zona primara) in alte parti ale corpului.

Când celulele canceroase se rup de tumoare, ele pot călători în alte zone ale corpului fie prin sange fie prin sistemul limfatic. Celulele canceroase se pot deplasa prin vasele de sange pentru a ajunge la organele cele mai îndepărtate. În cazul în care călătoresc prin sistemul limfatic, celulele canceroase pot ajunge în ganglioni limfatici. Oricum, cele mai multe dintre celulele canceroase evadate mor sau sunt ucise înainte de a putea începe să crească în altă parte. Dar una sau două s-ar putea stabili într-o noua zonă, încep să crească și formeaza noi tumori. Această răspândire a cancerului la o nouă parte a corpului se numește metastază.

Pentru ca celulele canceroase sa se raspandeasca la noi parti ale corpului, ele trebuie să treacă prin mai multe modificări. Trebuie mai întâi să devină capabile să se rupă de tumora inițială și apoi sa se ataseze la peretele exterior al unui vas limfatic sau vas de sange. Atunci ele trebuie să se miște prin peretele vasului, să curgă cu sânge sau limfă la un nou organ sau nodul limfatic.

Când cancerul creste in interiorul ganglionilor limfatici, de obicei afectează ganglionii limfatici din apropierea tumorii în sine. Aceste noduri sunt cele care fac cea mai grea munca pentru a filtra sau a distruge celulele canceroase.

Cum este cancerul în ganglionii limfatici găsit?

Ganglionii limfatici normali sunt mici și pot fi greu de găsit, dar atunci când există infecție, inflamație, sau cancer, nodurile pot ajunge mai mari. Cei aproape de suprafata corpului de multe ori ajung suficient de mari pentru a-i simți cu degetele, iar unii pot fi chiar văzuti. Dar dacă există doar cateva celule canceroase într-un ganglion limfatic, poate arata si simti normal. În acest caz, medicul trebuie să verifice de cancer prin eliminarea totală sau parțială a ganglionilor limfatici.

Atunci când un chirurg operează pentru a elimina un cancer primar, unul sau mai multi (regionali) ganglioni limfatici din apropiere pot fi îndepărtati, de asemenea. Eliminarea unui ganglion se numește biopsie. Când mai mulți ganglioni limfatici sunt înlăturati, se numeste prelevare de probe a ganglionilor limfatici sau disectie. Atunci cand cancerul s-a extins la ganglionii limfatici, există un risc mai mare de revenire a cencerului chiar si după o intervenție chirurgicală. Aceste informații ajută medicul să decidă dacă e nevoie mai mult de tratament, cum ar fi chimioterapie sau radiații, si ce ar mai putea fi necesar dupa interventia chirurgicala.

Medicii pot lua, de asemenea, probe de unul sau mai multi noduli folosind ace. De obicei, aceasta se face pe nodulii limfatici, care sunt extinsi. Aceasta se numește biopsie-ac. Tesutul care este indepartat este privit sub microscop de un patolog (un medic care diagnosticheaza boala folosind mostre de țesut), pentru a afla daca exista celule canceroase in ea.

Sub microscop, celulele canceroase din ganglioni arata ca celulele din tumoarea primara. De exemplu, atunci când cancerul de san se extinde la nodulii limfatici, celulele din noduli arata precum celulele de cancer mamar. Legistul pregătește un raport, care detaliază ceea ce a fost găsit. Dacă un nodul are cancer în el, raportul descrie ceea ce pare și cât de mult a fost văzut si din ce zona ar veni.

Medicii pot utiliza, de asemenea, scanări sau alte teste imagistice pentru a cauta ganglionii extinsi sau dacă nodulii se gasesc în adâncime în organism.

Ce înseamnă dacă există cancer în nodul limfatic?

Uneori sunt atât de puține celule canceroase in nodul incat patologul trebuie să utilizeze toate testele speciale pentru a le găsi. În cazul gasirii unei singure celule canceroase într-un ganglion limfatic, el nu poate să modifice planul de tratament.

În cazul în care există o mulțime de celule canceroase într-un nodul, masa se poate vedea cu ușurință. În cazul în care cancerul este în creștere in nodul limfatic prin stratul de țesut conjunctiv la exterior (numit capsula), se numește extinderea extra.

Mai mult cancer în noduli poate însemna că celulele cancerului sunt în creștere rapidă și / sau sunt mai multe sanse de a raspandi in alte locuri din organism. Dar dacă ganglionii limfatici din apropiere sunt singurul loc in care se găsește cancerul, dincolo de locul primar, o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea tumorii principale și noduri limfatici din apropiere poate fi capabila de a scăpa de cancer.

Cancerul care s-a extins la ganglioni, mai departe de cancerul primar, mult mai probabil va avea nevoie de tratament suplimentar cu chimioterapie sau radiații. De exemplu, în cazul în care ganglionii sunt afectați pe partea cealaltă a corpului, cancerul va avea nevoie de mai mult tratament.

Cancerul la ganglioni afectează stadiul de cancer

Tratamentul cancerului se bazează pe tipul de cancer pe care o persoană il are și stadiul lui. Medicii folosesc un sistem pentru a atribui o etapă a cancerului. Cel mai comun sistem de etapizare este sistemul TNM. TNM reprezintă T pentru tumori, M pentru metastaza, iar N reprezintă nodulii limfatici.

Lor li se atribuie un număr, cum ar fi 1, 2 sau 3, uneori, în funcție de cât de multi ganglioni sunt afectati, cât de mult cancer este în ele, cat sunt de mari.

Un cancer cu numere TNM mai mici este, de obicei, mai usor de tratat si are o perspectiva mai buna pentru supraviețuire. De exemplu, un cancer cu T1, N0, M0, ar fi un cancer care a fost găsit foarte devreme, înainte de a fi răspândit. T1 ar însemna o tumoare mică, N0 înseamnă că nu există ganglioni implicati, iar M0 înseamnă că s-au găsit metastaze dar in stadiu incipient.

Efectele eliminarii ganglionilor limfatici

Nodulii care au fost înlăturati in timpul interventiei chirurgicale pot lăsa o parte a corpului fără nici o modalitate de a se scurge de lichidul limfatic in zona afectată. Multe dintre vasele limfatice acum alearga într-o fundătură în care nodul obisnuia sa fie și fluidul poate face copii de rezervă. Aceasta se numește limfedem și poate deveni o problemă pe toată durata vieții.Categorii:Tipuri de cancer

Etichete:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: