Cancerul de col uterin

Ce este cancerul de col uterin?

Cancer de col uterin

Ghid Cancer Medicinas

Colul uterin este cea mai mică parte a uterului unei femei care leagă uterul cu vaginul.

Cancerul de col uterin apare atunci cand celulele colului uterin cresc anormal și invadeaza alte țesuturi și organe ale corpului. Când este invaziv, acest cancer afectează țesuturile profunde ale colului uterin și poate fi extins în alte părți ale corpului (metastaze), în special plămânii, ficatul, vezica urinara, vagin și rect.

Cu toate acestea, cancerul de col uterin are o creștere lentă, astfel progresia lenta a acesteia prin modificari precanceroase oferă oportunități pentru prevenirea, depistarea precoce și a tratamentului. Mijloacele mai bune de detectare au însemnat o scădere a cancerului de col uterin in lume de-a lungul deceniilor.

Cele mai multe femei diagnosticate cu modificari precanceroase ale colului uterin sunt intre 20 si 30 de ani, dar vârsta medie a femeilor atunci cand sunt diagnosticate cu cancer de col uterin este pe la mijlocul varstei de 50 ani. Această diferență între vârste arata ca se modifica celulele precanceroase si sunt cel mai frecvent diagnosticate, apoi varsta la care cancerul este diagnosticat subliniază progresia lentă a acestei boli și motivul pentru care pot fi prevenite dacă se iau măsuri adecvate.

Cauzele cancerului de col uterin

Cancerul de col uterin incepe cu schimbari anormale in tesutul cervical. Riscul de a dezvolta aceste modificări anormale este asociat cu infectia cu papilomavirusul uman (HPV). În plus, contactul sexual timpuriu, parteneri sexuali multipli, și care iau contraceptive orale (pilule anticonceptionale) creste riscul de cancer de col uterin, deoarece acestea sporesc expunerea la HPV. Fumatul (nicotina) crește rata de creștere de HPV.

Forme de HPV, un virus al cărui tipuri diferite provoca negi pe piele, veruci genitale, si alte tulburari anormale ale pielii, s-au dovedit a duce la multe dintre schimbările din celule cervicale, care poate duce in cele din urma la cancer. Material genetic care provine de la anumite forme de HPV (subtipuri de mare risc), a fost gasit in tesuturile de col uterin, care arată modificări canceroase sau precanceroase.

In plus, femeile care au fost diagnosticate cu HPV sunt mai susceptibile de a dezvolta un cancer de col uterin. Fetele care încep activitatea sexuală înainte de vârsta de 16 ani sau în termen de un an de la pornirea perioadelor menstruale sunt la risc crescut de a dezvolta cancer de col uterin.

Fumatul este un alt factor de risc pentru dezvoltarea cancerului de col uterin. Chimicalele din fumul de țigară interacționează cu celulele colului uterin, cauzand modificari precanceroase, care pot progresa in timp la cancer. Riscul de cancer de col uterin la fumatorii de tigari este de două până la cinci ori mai ridicat.Categorii:Tipuri de cancer

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: