Cancer colorectal

Ce este cancerul colorectal?

Cancer colorectal

Cancer colorectal – Ghid Cancer Medicinas

Cancerul colorectal înseamnă că celulele anormale sunt în creștere în colon sau rect. Aceste celule cresc împreună și formează polipi. De-a lungul timpului, unii polipi se pot transforma in cancer.

Acest tip de cancer se mai numește și cancerul de colon sau cancerul rectal, în funcție de locul în care cancerul se afla. Acesta este al treilea cel mai frecvent cancer din Statele Unite si apare cel mai frecvent la persoanele în vârstă, de peste 50 de ani.

Cauza exactă a cancerului colorectal nu este cunoscută. Cele mai multe cazuri încep ca niste excrescențe mici, ca polipii, în interiorul colonului sau rectului.

Polipii de colon sunt foarte des întâlniti. Dacă vor fi găsiți devreme, de obicei, prin teste de screening de rutina, ei pot fi eliminati înainte de a se transforma in cancer.

Cancerul colorectal, de obicei, nu determina simptome până după ce acesta a început să se răspândească. Consultati medicul dumneavoastră dacă aveți oricare dintre aceste simptome:

  • Dureri de burtă

  • Sânge în scaun sau scaun  foarte inchis

  • Schimbare in obiceiurile intestinale, cum ar fi scaune mai frecvente sau un sentiment că intestinele nu sunt golite complet

În cazul în care medicul consideră că este posibil să aveți acest cancer, veți avea nevoie de un test, numit colonoscopie, care permite medicului sa vada interiorul întregului colon și rect. În timpul acestui test, medicul dumneavoastră va elimina polipii sau să ia probe de țesut de la orice zonă care nu arata normal. Tesutul va fi analizat la microscop pentru a vedea dacă acesta conține cancer sau nu.

Uneori un alt test, cum ar fi o sigmoidoscopie, este folosit pentru diagnosticarea cancerului colorectal.

Cancerul colorectal este de obicei tratat cu interventii chirurgicale, chimioterapie sau radiatii speciale.

Testele de screening pot găsi sau preveni multe cazuri de cancer de colon si rectal. Acestea arata boala sau starea celulelor înainte de a apărea vreun simptom. Expertii recomanda testarea de rutina a cancerului de colon pentru toată lumea de 50 de ani și peste aceasta varsta, deoarece este un risc comun pentru cancerul de colon. Medicul vă poate recomanda o testare mai frecventa sau la o vârstă mai mică, dacă considerati ca aveți un risc mai mare.Categorii:Tipuri de cancer

Etichete:, , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: