Cancerul oral

Ce este cancerul oral?

cancer bucal

Cancer oral – Ghid Cancer Medicinas

Cancerul oral apare ca o creștere, excrescentă sau dureri in gură, care nu dispare. Cancerul oral, care include forme de cancer ale buzelor, limbii, obrajilor, in zone din cavitatea bucala, a palatului dur și moale, sinusuri și faringe (gât), poate  pune viața în pericol dacă nu diagnosticate si tratate din timp.

Potrivit Societatii Americane de Cancer, bărbații se confruntă de doua ori cu riscul de a dezvolta cancer oral decat femeile, și bărbații care au peste 50 de ani se confruntă cu cel mai mare risc. Se estimează că peste 35.000 de oameni din SUA au primit un diagnostic de cancer oral in 2008.

Potrivit Societatii Americane de Cancer, bărbații se confruntă de doua ori cu riscul de a dezvolta cancer oral decat femeile, și bărbații care au peste 50 de ani se confruntă cu cel mai mare risc. Se estimează că peste 35.000 de oameni din SUA au primit un diagnostic de cancer oral in 2008.

Factorii de risc pentru dezvoltarea cancerului oral

Fumatul. Țigări, trabucuri sau pipe, fumătorii sunt de sase ori mai susceptibili decat nefumatorii de a dezvolta cancer oral.

Utilizatorii fumatori fara fum. Utilizatorii prin imersie, prizat, la  mestecat produse din tutun au de 50 de ori mai multe sanse de a dezvolta cancer de obraz, gingii, și mucoasa buzelor.

Consumul excesiv de alcool. Tipuri de cancer orale sunt de aproximativ, șase ori mai frecvente in randul consumatorilor de alcool decât la ne-bautori.

Istoric familial de cancer.

Expunerea excesivă la soare, mai ales de la o vârstă fragedă.

Este important de remarcat faptul că peste 25% din toate cazurile de cancer oral apar la persoanele care nu fumeaza si care beau alcool doar ocazional. Fumatul,( tigări, trabucuri sau pipe),- fumătorii sunt de sase ori mai susceptibili decat nefumatorii de a dezvolta cancer oral.

Utilizatorii fumători fără fum. Utilizatorii prin imersie, prizat, la  mestecat produse din tutun au de 50 de ori mai multe sanse de a dezvolta cancer de obraz, gingii și mucoasa buzelor.

Consumul excesiv de alcool. Tipuri de cancer orale sunt de aproximativ șase ori mai frecvente in randul consumatorilor de alcool decât la ne-bautori.

Istoric familial de cancer.

Expunerea excesivă la soare, mai ales de la o vârstă fragedă.

Este important de remarcat faptul că peste 25% din toate cazurile de cancer oral apar la persoanele care nu fumeaza si care beau alcool doar ocazional.

Cum este diagnosticat cancerul oral?

Ca parte a examenului dentar de rutina, medicul dentist va efectua un examen de depistare a cancerului oral. Mai exact, medicul dentist va simți orice noduli sau modificări ale țesutului neregulat la gât, cap, față și cavitatea bucală. La examinarea gurii, medicul dentist va privi orice leziune sau țesut decolorat, precum și verificarea a oricarui semn și simptome menționate mai sus.

Medicul dentist poate efectua o biopsie orală, dacă el sau ea vede vreun țesut în gura ta care pare suspect. Acest test este fara durere si presupune a lua un mic eșantion a țesutului și analizarea aceastuia de celule anormale. Alternativ, în cazul în care țesutul arata mai suspect, dentistul poate recomanda o biopsie cu bisturiu. Această procedură, de obicei, necesita anestezie locala și poate fi efectuată de către medicul dentist sau un specialist. Aceste teste sunt necesare pentru a detecta cancerul oral timpuriu, înainte de a fi avut o sansa de a progresa și răspândi.

Care sunt perspectivele pentru persoanele cu cancer oral?

Rata de supravietuire globala de 1 an pentru pacientii cu toate etapele de cancer a cavitatii orale și faringiene este de 81%. Rata de supraviețuire de 5 și 10 ani este 56% și respectiv 41%.Categorii:Tipuri de cancer

Etichete:, , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: